Äidin kyydissä etelään

by Pirkko Talvio | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingkirjakkowing of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 2/18/2024
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingkirjakkowing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, February 18, 2024
Vastasin tuntemattoman FB-hätähuutoon ja kävin pelastamassa neljä kassillista kirjoja palvelutalo Untuvan erään entisen asukin asunnosta. Vanhus oli kirjojensa perusteella ollut laajalti lukenut, joten olisi mukavaa, jos nämä hänen jälkeenjääneet kirjansa löytäisivät vielä uusia lukijoita.
Kirja ei ole harhauttavasta kannesta huolimatta lastenkirja.

Journal Entry 2 by wingkirjakkowing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, February 18, 2024
Alku vaikuttaa hyvältä, matka-ajatusta lukuunottamatta. Hullu! Neljän kersan lisäksi out-of-hand bokseri, joka juoksee lenkkeilijöiden perässä ja tulee sisälle Villa Edelfeltiin nostamaan jalkaa tuolinjalkaan! Kirja on julkaistu vuonna 1981, eli meillä oli silloin vielä karanteeni maahan tuleville koirille. Ulkomaille sai matkustaa, mutta takaisin tullessa koira joutui neljäksi kuukaudeksi karanteeniin, olikohan Pirkko ajatellut sitä?
Katsoin Wikipediasta, että muistin oikein - kirjoittaja on kulkenut myös nimellä Talvio-Jaatinen. Se ei varmistanut hataraa muistikuvaani siitä, oliko tämä Jaatinen renttu ja sangen heikkolahjainen runoilija Juha Jaatinen, mutta kun kirjassa kerrottiin jonkun soittaneen yöllä sanoakseen, että matka kannattaisi peruuttaa, niin tiesin, että sama kaveri. Kun olin lapsi, se soitteli meille kännipäissään päivin ja mieluusti öin. Muorin mukaan kevään tulon saattoi ulos katsomatta päätellä siitä, että puhelin tuli hulluksi ja Jaatisen paluu puhelinlinjoille oli yksi kevään merkeistä. Wannabe-runoilijalla oli paljon asiaa, varsinkin kun oli ottanut neuvoa-antavaa. Jaatinen oli yksi niistä syistä, miksi meillä oli puhelinkeskus. Käänsimme yöksi puhelut soimaan Papparaisen työhuoneeseen, viereiseen huoneistoon. Niin että tarkemmin ajatellen - lähtö Portugaliin ei ehkä ollutkaan ihan pönttö ajatus.
Untuvan vanhuksen hyllyssä oli myös Juha Jaatisen runokirja, jota en sattuneesta syystä pelastanut.

Journal Entry 3 by wingkirjakkowing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, February 18, 2024
Kadonneen lompakon metsästäjät: Kustannusvirkailija Uudenmaankadulta oli joku otavalainen, joka lähti taksilla ajeluttamaan Pirkkoa kaikissa tämän välietapeissa Kaivopuiston ja Uudenmaankadun välillä ja kapakassa tärppäsi. Siihen nähden on hieman epistä, että tämän kirjan kustansi Tammi.
Matkatavarasembalointi Haminan satamassa tuo mieleen yhden asiakkaamme, joka halusi muuttaa Espanjaan ja mennä töihin rescue-hevostallille. Kas vain, hän tuli raskaaksi ilmeisesti Pyhästä Hengestä, koska hänellä ei ollut miestä. Turvaverkko oli Suomessa, joten hän teki ihan fiksun päätöksen jäädä Suomeen. Kun lapsi oli viiden vanha, mami päätti yrittää uudelleen, tytär ei käynyt vielä koulua ja oli siinä iässä, jossa oppii kielen nopeasti. Piti vuokrata talo Espanjasta etänä, panna tavarat rahtina via Balticaa myöten, hankkia tai vuokrata asuntoauto, koska kissoja oli kaksi ja rescuekoiria neljä, mihinkään ruumaan niitä ei pantaisi. Suunnitelmana oli lähettää lapsi ja lastenvahti matkaan lentämällä, äiti, tämän kaveri ja eläimet tulisivat asuntoautolla. Muuten hyvä, mutta apukuski perui, liian rankka reissu. Euroopassa vallitsivat ennätyshelteet, eläimiä ei todellakaan käynyt jättää autoon tauoilla ja yksin olisi ollut vaikea liikutella neljää koiraa ja kahta kissaa samanaikaisesti. Empty leg! Tarkoittaa lentokonetta, joka on toiseen suuntaan matkaansa tyhjä ja markkinoi jollekin halukkaalle paluumatkaa. Koska vuokraat koko koneen käyttöösi, saat myös ottaa isot koirat ja kissat kabiinin puolelle. Löytyi sopiva kone, joka kävisi jättämässä lastinsa Pietariin. Sieltä on vain kukonaskel Suomeen, joten matka sovittiin. Kysyin varovasti mitä se maksoi. Edullinen, 16000€. Räpyttelin vähän silmiäni, mutta asuntoauton hankintakulut ja bensat + lapsen ja lastenvahdin lennot tekisivät suunnilleen saman verran ja tässä voittaa ajallisesti aika paljon, kun ei tarvitse ajaa halki kuuman Euroopan. Jep jep. Aikuisia lähti loppuviimeksi matkaan viisi + lapsi + eläimet. Äiti oli kuvitellut heidän olevan Espanjassa useamman vuoden, mutta neljän kuukauden päästä puhelimemme soi. Siellä äiti. Lapsi ei ole alkanut viihtyä, he muuttavat takaisin. Muutenkin espanjalainen manãna-meininki ei oikein inspiroinut suomalaista, sähkömies ei tullut sovittuun aikaan eikä edes viikkoon, etc. Äiti ei kuulostanut hirveän iloiselta, mutta jälleen oli löytynyt samanhintainen Empty leg ja koirille tarvittaisiin jotain lentopelkoon. Kissoja oli tällä kertaa seitsemän, sillä mami oli pelastanut kokonaisen pesueen. Elettiin joulukuuta 2019. Kun päästiin helmikuulle 2020 ja korona sulki koko maailman ja espanjalaiset joutuivat kotiarestiin, muuttui ääni kellossa:"Olipa hyvä että palasimme kotiin ennen tätä!" Kotona ei mennyt ihan hyvin. Oli uusi talo, jota kissat alkoivat urakalla kusta. Lisäksi vähän syrjäiseen paikkaan haluttiin isompi koira, laumanvartija. Ostoksilta tultiin kahden kanssa, tuli sisko ja sen veli. Niillä oli krooninen ripuli...

Journal Entry 4 by wingkirjakkowing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, February 18, 2024
Salmonella ei ole virus, vaan bakteeri.

Journal Entry 5 by wingkirjakkowing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, February 18, 2024
Tässä ajetaan aikaan ennen navigaattoreita, mutta kyllä Suomessa sentään tiekyltit oli. Vaatii aivan erikoista lahjakkuutta päätyä Haikosta Soukan kautta Lauttasaareen, kun on matkalla Turkuun. Ehkä olisi kannattanut mennä laivalla yli Helsingistä Tukholmaan, niin olisi ollut pari mutkaa vähemmän. Ai, mutta unohdin mamin inhoavan kaupunkiajoa. Jännityksellä odotan mihin maahan päätyvät tällä retkellä, jossa vanhin kartanlukija on 12 vee.

Journal Entry 6 by wingkirjakkowing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, February 18, 2024
Tulee ihan lapsuus mieleen, kun lukee lasten käyvän peliautomaateilla. Mekin kävimme pihakavereiden kanssa paikallisessa lounasbaarissa pelaamassa flipperiä, joka toimi 50 pennin kolikoilla. En ollut siitä kovin innostunut, koska harvoin tuli voittoja, mutta pihan pojat pelasivat paljon ja oppivat tönäisemään kaapin kokoista flipper-konetta samaan aikaan kun syöttivät rahan sisään, jolloin kolikon kulkurata ilmeisesti muuttui niin, että rahaa alkoi kilistä ulos. Nykyään kaikki rahapelaaminen on K-18, jopa raha-arvan osto vaatii tunnistautumisen. Voi elämän kevät.

Journal Entry 7 by wingkirjakkowing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, February 18, 2024
Matkalaiset laskevat Ranskassa kirkontorneja. Me olimme katsomassa yhtä tuttua Baijerin alueella ja minulle tuli suurena yllätyksenä se, että Martti Lutherin maassa oli niin paljon katolisia. Me bongasimme ajellessamme Jeesus-patsaita. Oli pelto-jeesuksia ja katu-jeesuksia. "Tsiisus!", huusi se, joka patsaan ensimmäisenä bongasi.
Kirjan koira söi Ranskassa maasta löytämänsä etanan. Etanat levittävät koiriin ranskalaista sydänmatoa, jota voi tosin saada jo niinkin läheltä kuin Tanskasta. Lapsi puolestaan söi Portugalissa etanoita suoraan maasta, mutta en osaa sanoa onko niissä ihmisiin tarttuvia loisia. Kun ihmiset tuovat Suomeen rescue-koiria maailman eri kolkilta tai matkustavat mitä kummallisimpiin paikkoihin oman koiran kanssa, niin kannattaisi hetki miettiä mitä voi tuoda tuliaisiksi. Pohjoismaat ovat saaneet olla loissairauksien suhteen melkoisia lintukotoja, mutta kun loisten kantajia roudataan tänne, niin ei ole kuin ajan kysymys koska meille uudet ja oudot loislajit löytävät levittäytymiseen sopivan väli-isännän ja sitten on myöhäistä rypistää.

Edit: Tällä viikolla uutisoitiin, että helsinkiläiskoiranpentu oli saanut kotoperäisen leptospiroositartunnan. Jep jep.

Osallistun kirjalla Helmet 2024 -haasteeseen: Kirjan nimessä on perheenjäsen.

Journal Entry 8 by wingkirjakkowing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, February 19, 2024
Ei aavistusta minkä maan valuutta oli eskado, jota Espanjassa ei huolittu. No, en koskaan käynytkään Portugalissa ennen euroaikaa. Onhan tuo euro kulkemista helpottanut, mutta markkaa on ikävä. Ja koska Englanti kuitenkin on aika usein matkakohteenani, niin puntia joka tapauksessa joudun vaihtamaan. Ihan kokonaan kortin varaan en uskalla jättäytyä. Mennäperjantaina Nordean pankkikorteissa oli jokin hikka, maksupääte ilmoitti ettei asiakkaan kortti käy. Jos tilillä ei ole rahaa tai sillä on ostorajoitus, se ilmoittaa ettei maksutapahtumaa ole hyväksytty, tämä "kortti ei käy" oli uusi juttu. Vaan sitten nettiuutisista löytyi selitys, ei ollut meidän koneessa vika.
En muista koska luottokortit tulivat käyttöön, minä olin sitä mieltä että tulen toimeen ilmankin. Jouduin hankkimaan VISA:n vuoden 2001 ameriikanmatkaa varten, kun siellä ei voi edes hotellia varata ilman luottokorttia. Ei voinut maksaa maksua tilille etukäteen; jos sinulla ei ole luottokorttia, sinussa on varmaan jokin vika. Luottokuntakin oli sitä mieltä, että minussa oli vika, koska se ei hyväksynyt anomustani. Sukunimeni oli kirjoitettu väärin, joten oletin kielteisen päätöksen johtuvan siitä, eihän tällaista ihmistä löydy mistään tietokannasta. Kyllästyneen kuuloinen virkailija rohkeni epäillä, että väärin kirjoitetulla nimellä olisi osuutta asiaan, mutta koska hänen tietokoneensa oli kaatunut, hän ei päässyt tarkistamaan asiaa. Hän sanoi esittävänsä minulle kaavakkeen kysymykset ja kertovansa mistä kenkä puristi. Oli vakituinen työsuhde, säännöllinen kuukausipalkka, mutta siviilisäädyn kohdalla meni metsään.
"Naimaton? Se on siinä!"
"Siis mikä on?"
"No se syy. Tutkimusten mukaan yli 26-vuotiaat naimattomat henkilöt ovat riskiryhmää. Eivät maksa laskujaan. Miehet tosin useammin kuin naiset."
Sanoin tienaavani ihan itse rahani, en tarvitse ns. maksumiestä. En ymmärrä miten joku ketku tekisi minusta luotettavamman maksajan.
"Tilastojen mukaan..."
Sanoin, että viis minä teidän tilastoistanne, eikö sillä ole mitään merkitystä, että pankkitilini saldo ei käy miinuksella, minulla on asunto ja oma firma? Jos amerikkalaiset eivät olisi niin pöljiä, en tarvitsisi luottokorttia. Voin palauttaa sen heti matkan jälkeen.
"Jos kortti teille myönnetään, ei sitä tarvitse palauttaa. Onko teillä velkaa?"
"Ei ole velkaa, ei. Onko sekin nyt huono asia?"
"En pääse tarkistamaan oletteko hoitanut velanlyhennyksenne."
"Eikö se ole hyvä asia, ettei ole tarvinnut ottaa velkaa? Siis että on rahaa?"
"Voitteko todistaa sen?", kysyin virkailija epäluuloisesti.
"Voin! Olisin voinut kertoa sen jo alun alkaen, mutta teidän kaavakkeessanne ei kysytä mitään omaisuudesta. Te halusitte tietää onko minulla ketku. En vieläkään ymmärrä sitä logiikkaa, että jos kaksi epäluotettavaa, yli 26-vuotiasta sinkkua lyö hynttyyt yhteen, heistä tulee - simsalabim - luotettavia!"
"Tilastojen mukaan..."
"Unohtakaa tilastot, pyydän pankkiani kertomaan teille, että tililläni on rahaa."
Sain kortin ja pääsin Amerikan ihmemaahan, Las Vegasiin. Mutta se onkin kokonaan toinen juttu se.

Journal Entry 9 by wingkirjakkowing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, February 21, 2024
Kiitos kiltti Taivaan Isä, että meidän Muorilla ei ollut ajokorttia eikä meillä autoa. Kiitos, ettei meitä raahattu läpi Euroopan Portugaliin. Kiitos suomalaisista naapureista, joita emme tunne.

Journal Entry 10 by wingkirjakkowing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, February 23, 2024
Eläköön Suomen Koululaitos, joka pelasti lapset Portugalista. En tiedä voiko ulkoruokinnassa ollut Juha Jaatinenkaan olla pahempi kuin elämä Portugalin tuppukylässä? Kirjaa oli väliin ihan vaikea lukea, kun ei voinut ymmärtää miksi piti jymähtää paikkaan, jossa elämä oli ihan syvältä ja jossa kukaan ei tuntunut viihtyvän.
Talvio oli ehkä ymmärtänyt jotain väärin hyvinvointivaltiomme palvelujen tasosta:
"Meillä oli kyseenalainen onni syntyä maassa, jossa jokainen voi pahimmassa tapauksessa mennä sosiaalilautakuntaan hakemaan ruokarahaa ja joka kuljettaa kansalaisensa ulkomailta kotiin jos niillä ei satu olemaan rahaa."
Yksi tuttu oli puolisen vuotta turistipappina Aurinkorannikolla ja sanoi, että suomalaisilla oli sellainen auvoinen käsitys, että jos rahat loppuvat, niin kirkko tai konsulaatti maksaa heidän paluumatkansa. Ei se ihan niin mene. Apua pyritään antamaan, jotta köyhtynyt matkalainen saa yhteyden kotiin ja sieltä fyffeä, mutta ei kirkolla eikä valtiolla ole mitään ilmaismatkatoimistoa. Konsulikyyti on ennemmin poikkeus kuin sääntö ja silloinkin matkalainen joutuu jälkikäteen maksamaan takaisin matkansa kulut.
Tarjoan kirjaa seuraavaksi lapsien kanssa Euroopassa seikkailleelle crossarille, jonka matkakertomukset eivät ole olleet näin kaoottisia...

Journal Entry 11 by wingkirjakkowing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, February 28, 2024

Released 1 mo ago (2/28/2024 UTC) at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Hyvää Kalevalanpäivää ja kiitokset painopajalle suomalaisista BC-tarroista, jotka yllättäen pääsivät loppumaan varastostani, olen ehkä rekisteröinyt viime aikoina liikaa kirjoja.
Tervemenoa Portugaliin! Ajattelin, että lasten kanssa matkustaneena saatat kokea joitain déja vu -tuntemuksia, mutta toivon että matkantekonne ei ollut ihan tällaista...

Journal Entry 12 by wingAnneliswing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, March 1, 2024
Kiitos kirjasta! Muistoja tulee mieleen varmasti. Ensimmäisellä Euroopankierroksella 1992 meillä oli etukäteen leirintäoppaiden avulla laadittu matkasuunnitelma, jota noudatimme 90-prosenttisesti. Sattumuksia oli silti. Hollannissa Nijmegenissä meiltä hukkui supermarkettiin 2,5-vuotias Milla. Minä lapoin ostoksia hihnalle, Jussi pakkasi ja Vilma ja Jesse kiistelivät karkeista. Mutta missä Milla? No, Vilma ja Jesse vahtimaan ulko-ovia (2 kpl), minä haahuilemaan ulos ja Jussi kiertelemään kauppaa. Leipähyllyn luota löytyi parkuva lapsi. Mentiin laivalla Saksaan, käytiin Ranskassa Metzissä kääntymässä. Paluu Tanskan ja Ruotsin kautta. Kuvassa ruokailupaikka Saksanmaalla.

Journal Entry 13 by wingAnneliswing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, March 3, 2024
Kyllä mekin eksyimme, mutta vasta paluumatkalla Tukholmassa. Emme olleet Värtaniin tai Värtanista koskaan ajaneet ja Värtanin kyltti jäi huomaamatta Tanskasta tullessamme. Viimein piti huoltoasemalta pyytää ohjeita. Päästyämme vihdoin keskustaan kadut olivat täynnä Vattenfestivalin juhlijoita, joten eteenpäin pääsi HYVIN hitaasti. Pääsimme satamaan puoli tuntia ennen laivan lähtöä. Pääsimme sentään laivaan. Hyttimme oli jo annettu pois, mutta saimme tilalle paremman.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.