Starka band

by Vivian Gornick | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9789127184978 Global Overview for this book
Registered by wingPanzeranziwing of Göteborg, Västergötland Sweden on 2/3/2024
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by wingPanzeranziwing from Göteborg, Västergötland Sweden on Saturday, February 3, 2024
"Berättelsen om Vivian och hennes åldrade mor som promenerar runt Manhattan, grälar och surar, skrattar och minns, är bländande litteratur.
Tillsammans återvänder de ofta i sina samtal till Bronx på 40- och 50-talet, där Vivian växer upp i ett hyreshus fullt av kvinnor, mestadels judisk arbetarklass med rötter i Östeuropa. Modern är intelligent och politiskt sinnad. Tidigare har hon organiserat för kommunistpartiet, nu är hon hemmafru. Inför dottern sjunger hon kärlekens och äktenskapets lov och talar ofta om vilken tur hon haft; samtidigt framstår hon som en stympad människa som domderar, fördömer och kritiserar. Moderns dominanta sätt präglar Vivian starkt, och långt efter att hon utbildat sig, blivit författare och kommit bort från sitt ursprung, ska hon leva i denna omöjliga relation, någonstans mellan hat och kärlek." (bokus.com)

Läste denna med bokklubben som bokhandeln Majornas Böcker och Kaffe håller i. Boken gavs ut 1987 i USA och Gornick är en känd litteraturkritiker där. Jag har aldrig hört talas om henne tidigare och hon har inte börjat översättas till svenska förrän för nu på 2020-talet. Tror att det hör samman med metoo-rörelsen som gjort att hon blivit aktuell igen, eftersom hon, vad jag förstår, har skrivit feministiskt sedan länge.

Jag uppskattade boken för att den berättar om en uppväxt i en tid som både är annorlunda mot nu och ändå inte. Jag tycker att boken är välskriven och att den cirklar mellan dåtid och bokens nutid på ett sätt som gör att jag är med hela tiden. Jag kan känna igen mig i det här med att prata med en förälder i nutid, men hur samtalet ofta landar i minnen från uppväxten. "Minns du" är något som återkommer i boken. Jag uppskattar skildringen av förhållandet mellan mor och dotter, det som titeln hänvisar till. "Starka band" på svenska och det ännu mer talande "Fierce Attachments" på engelska. Det finns mycket som är uttalat mellan Vivian och hennes mor, men ännu mer under ytan. Jag tror mycket handlar om att föreställningarna om den andra kommer i vägen för de personer de verkligen är. Därtill ska läggas att Vivian, med mammas stöd, fick möjlighet att utbilda sig och att det bildade ett avstånd mellan dem som var svårt att överbrygga, så som klassresor tenderar att fungera. Jag tänker på Annie Ernaux och hennes böcker om sin mamma och pappa och finner likheter.

Jag är glad att den här boken kom min väg och är nyfiken på att läsa mer av Gornick.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.