Merikirja, eli kuinka pyydystää jättihaita kumiveneestä isolla merellä neljänä vuodenaikana

by Morten A. Strøksnes | Outdoors & Nature | This book has not been rated.
ISBN: 9789512407309 Global Overview for this book
Registered by halonhakkaaja of Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on 11/3/2022
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by halonhakkaaja from Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Thursday, November 3, 2022
Alkuteos "Havboka. Eller Kunsten å fange en kempehaj fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider" 2015. Suomentaja Katriina Huttunen, Gummerus, 2018. Kovakantinen, 312 s.

Takakansi:
Lofootteja ympäröivissä syvyyksissä elää jäähai. Kahdeksanmetrinen, yli tonnin painoinen ja peräti viisisataavuotias olento on komea ilmestys – jos siitä saa näköhavainnon.
Merikirja on tositarina ystävyksistä, kirjailija Mortenista ja kalastajasuvun kasvatista Hugosta, jotka päättävät pyydystää Länsivuonon jäähain. Teoksen kiistaton päähenkilö on meille yhä tuntematon valtameri.
Strøksnes esittelee pinnanalaista maailmaa antaumuksella, ja lopputulos on ilmiömäinen ja viihdyttävä yhdistelmä tarinaa ja tietoa, meribiologiaa ja mytologioita, kuriositeetteja ja olemassaolon kysymyksiä.
Merikirja kertoo ihmisen ja luonnon suhteesta. Se on suolanmakuinen seikkailukertomus mutta sitäkin enemmän faktantäyteinen rakkauslaulu majesteetilliselle merelle, jota kirjan jälkeen katsoo uusin silmin.

***
Luettu toukokuussa 2024.

Paljon mielenkiintoista mereen liittyvää tietoa kiinnostavasti kirjoitettuna.

Jäähain (eli holkerin) pyydystämisen motiivi kuitenkin mietitytti minua. Strøksnes kirjoittaa: "Teoreettisesti se jäähai, jonka aiomme pyytää, voisi olla syntynyt Martti Lutherin aikana." Hugo on lapsuudessaan kuullut hurjia tarinoita jäähaista ja ajatus sellaisen pyydystämisestä on jäänyt kiehtomaan. Jäähain liha on käsittelemättömänä myrkyllistä, tosin pula-aikoina sitä on pitkällisen käsittelyn jälkeen käytetty ravintona. Hugolla ei ole kiinnostusta lihaan, mutta maksasta saatavaan öljyyn kylläkin. Jäähainmaksaöljystä tehty maali on erityisen kovaa ja kestävää. Olisihan se perinteikästä käyttää tällaista maalia. Ja erilaisiin taideprojekteihinkin pyydystettyä haita voisi käyttää. Mutta silti. Wikipedia kertoo lajin elinvoimaisuudesta näin: "Koska laji saavuttaa sukukypsyyden hitaasti, ihmisen harjoittama pyynti pienentää lajin kantaa muita lajeja enemmän." ja "On mahdollista, että lajin uhanalaisuusluokitus muuttuu pian silmälläpidettävästä vaarantuneeksi." Jotenkin olisin kaivannut perusteluja, miten voi perustella tuota pyydystämistä, kun kuitenkin muuten kirjan sanoma korostaa lajirikkauden merkitystä ja luonnonsuojelua.

Plutonium 74 on tehnyt Jäähaista mainion kappaleen :) Siinä lauletaan mm. näin: "Jäähai on kala, joka elää tuhatvuotiaaksi. Pitkän iän salaisuus on se, että se elää osittain pakastettuna. Veneeseen vedettäessä se on valmis puolipakaste. Eikä ole ongelmaa saada sitä tuoreena kotiin."

Laulussa seikkailee myös partahai: "Partahai ei osaa uida. Siivotessaan meren pohjaa parrakkaalla suullaan se näyttää enemmänkin matelijalta. Kun sen yksinäisyyttä rikotaan, tekeytyy se olemattomaksi kuolleiden korallien sekaan."

Haiteeman keskelle on päätynyt myös tämä fakta: "Kansanterveyslaitos lupaa, että nyt syntyvistä vauvoista puolet elää yli satavuotiaiksi." :D :D :D

Osallistun kirjalla tarkehaasteeseen ja Ukraina-haasteeseen. <3Ukraina

Journal Entry 2 by halonhakkaaja at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Tuesday, June 25, 2024

Released 2 wks ago (6/25/2024 UTC) at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Bc-piknikillä tarjolla. Hyviä lukuhetkiä!

Osallistun kirjalla Vapautusten vuosi -haasteeseen (kesäkuun teemana Helmet-haaste, tämä kirja käy esim. kohtaan 11. Kannessa tai nimessä on yksi neljästä elementistä: ilma, vesi, maa tai tuli).

Journal Entry 3 by sumako at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Tuesday, June 25, 2024
Nappasin miitistä

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.