Petsamo

Registered by wingruzenawing on 10/4/2022
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingruzenawing on Tuesday, October 4, 2022
Islanninkielinen alkuteos Petsamo 2016, suom. Tapio Koivukari, Blue Moon 2018. 304 s.

Tapahtumat sijoittuvat samaan sota-aikaan kuin Saksalainen talo, ja sieltä ja Varjojen kujilta tutut nuori rikospoliisi Flóvent ja sotapoliisi Thorson selvittelevät nyt mitäpä muuta kuin henkirikoksia.
Petsamo ei ole sinänsä keskeinen tapahtumapaikka, mutta tarinassa on historiallinen taustansa: syksyllä 1940, kun Itämeri oli sodan vuoksi matkustajaliikenteeltä suljettuna, evakuointilaiva Esjalle annettiin lupa kuljettaa pohjoismaissa oleskelleita islantilaisia siviilejä kotimaahansa Petsamon kautta.

Tarinassa laivalla matkustava nuori nainen ja pari miesmatkustajaa ovat keskeisiä hahmoja tulevissa tapahtumissa kaksi ja puoli vuotta myöhemmin, 1943, jolloin poliisi saa selvitettäväkseen islantilaismiehen hukkumistapauksen. Se näyttää itsemurhalta tai onnettomuudelta, mutta osoittautuu henkirikokseksi. On toinenkin tapaus: nuori mies löytyy surmattuna amerikkalaissotilaiden suosiman kapakan pihalta; henkilöllisyys on pitkään epäselvä, uhrilla on amerikkalainen sotilasasu mutta joukoista ei puutu ketään.
Kirjan esittelyteksti tarjoaa mahdollista yhteyttä näiden kahden kuoleman välille, mutta kyllä ne ovat kokolailla erilliset tarinat. Sen sijaan evakuointilaivalla ja rannan hukkuneella on hyvin kehitelty juoniyhteys. Oikeastaan se tarina olisi riittänyt, mutta ehkä kirjailija on halunnut kirjaan paitsi natsit myös rymistelevät ja rötöstelevät amerikkalaissotilaat.

Ei ehkä paras Arnaldurilta, mutta ihan viihdyttävä. Vaihteeksi ihan kiva, että poliisien yksityiselämää ei ole ympätty mukaan (vaikka Arnaldur onkin tämän genren sympaattisimpia ihmiskuvaajia).

-ruzena

19.10.2022 matkalla toivojalle.

Journal Entry 2 by wingduffeliwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, October 26, 2022
Kiitos paljon yllätyskirjasta, Ruzena!

Journal Entry 3 by wingduffeliwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, February 23, 2024
Todella hyvä oli tämä kolmaskin Flóvent & Thorson -tarina. Pidin kovasti. On ollut mielenkiintoista päästä tutustumaan Islannin lähihistoriaan tämän erinomaisen sarjan myötä.

Journal Entry 4 by wingduffeliwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, April 20, 2024

Released 3 wks ago (4/20/2024 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Jännitystä kevääseen!

Journal Entry 5 by Delenna at Porvoo, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, April 21, 2024
Kiitos kirjasta!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.