Ieder het zijne

by Leonardo Sciascia | Literature & Fiction |
ISBN: 9062905323 Global Overview for this book
Registered by gerbie7 of Goor, Overijssel Netherlands on 3/25/2021
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by gerbie7 from Goor, Overijssel Netherlands on Thursday, March 25, 2021
Leonardo Sciascia – Ieder het zijne

Veel Italiaanse schrijvers worden niet vertaald naar het Nederlands, degene die dat wel redden zijn meestal kwalitatief hoogstaand. Ik hou van Italiaanse literatuur, zoals ik graag in Italië ben, zoals ik graag over Italië lees.

Sicilië is natuurlijk weer een aparte afdeling. Eigen eiland, eigen cultuur, dialect dat flink schijnt te verschillen van het Italiaans dat ik al nauwelijks spreek. Ook een prachtig eiland voor een korte vakantie. Maar ook de geboorteplek van de maffia.

Die gegevens combineer je met dit verhaal. Niet een heel dikke roman, geen heel zware verhaallijn, maar wel een boeiend verhaal. Een verhaal met twee lagen. Het oppervlakkige, een aangekondigde moord op de lokale apotheker, met een kennis (niet eens een vriend) die op onderzoek gaat, probeert uit te vinden wat er allemaal speelde, wat de reden voor de moord zou kunnen zijn. Maar de diepere laag, niet beschreven, wel voelbaar, is minstens zo boeiend. Wie was bevriend met wie? Welke historische patronen zijn zichtbaar? Wat heeft de politiek met deze moord te maken? En kan er op het eiland iets gebeuren zonder dat de maffia een rol speelt? Een stap naar voren, twee achteruit.

En dat maakt het een goed boek, het is meer dan het lijkt, meer dan de oppervlakte. Maar tegelijkertijd leest het gewoon lekker, als een luchtig niemendalletje. Mijn complimenten voor de schrijver.

Citaat: “Vreemdeling zijn, in waarheid of in misdaad, of in waarheid en misdaad tegelijk, is een weelde die je je kunt veroorloven als de ordening van een systeem aanwezig is. Tenzij je dat waarin de arme Roscio het leven heeft gelaten als systeem wilt beschouwen. En dan is de mens meer vreemdeling in de rol van de beul dan in die van de veroordeelde; meer aan de kant van de waarheid wanneer hij de guillotine hanteert en minder als hij eronder ligt.” (p.72)


Nummer: 20-113
Titel: Ieder het zijne (A ciascuno il suo)
Auteur: Leonardo Sciascia
Taal: Nederlands (Italiaans)
Jaar: 1978 (1966)
# Pagina’s: 143 (22032)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-6290-532-3Meer:
Hebban
Goodreads
Wikipedia

Journal Entry 2 by gerbie7 at Minibieb Gerbie's Minibieb in Goor, Overijssel Netherlands on Monday, April 15, 2024

Released 1 mo ago (4/15/2024 UTC) at Minibieb Gerbie's Minibieb in Goor, Overijssel Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Mag de wereld in, te beginnen in Gerbie's Minibieb. Aanrader!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.