Avain

by Yunichiro Tanizaki | Literature & Fiction |
ISBN: 951315114X Global Overview for this book
Registered by miumaumou of Pori, Satakunta Finland on 1/17/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by miumaumou from Pori, Satakunta Finland on Thursday, January 17, 2013
Alkuteos: 鍵, Kagi (engl. The Key, suomennettu englanninkielisestä painoksesta)
Suomentaja: Tuomas Anhava

Kuvaus:
Avain rakentuu vanhenevan miehen ja häntä kymmenen vuotta nuoremman vaimon päiväkirjamerkinnöistä, yksinpuheluiksi puetusta dialogista. Kumpikin kirjoittaa nimenomaan toisen luettavaksi, kumpikin kiistää lukevansa, kumpikaan ei tiedä lukeeko toinen. Asiat, joita ei tohdita sanoa, eroottiset toiveet, joita ei rohjeta lausua ilmaistaan päiväkirjoissa. Lukija tempaistaan mukaan kiehtovaan leikkiin: mikä on vilpitöntä, mikä laskelmoitua? Kuka pettää ja ketä, ja kuka itseään?

Keltainen pokkari
Tammi 2010

Journal Entry 2 by miumaumou at Pori, Satakunta Finland on Thursday, January 17, 2013

Released 11 yrs ago (1/17/2013 UTC) at Pori, Satakunta Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ruzenalle avainkirjallisuutta, mistä lienee sitten tulee ja koska tulee vai tuleeko koskaan..? Ja mikä jännintä, mikä on formaatti?
Osallistun samalla Minkulan Toivekirja -haasteeseen.
Mielenkiintoisia lukuhetkiä!

Journal Entry 3 by wingruzenawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, January 24, 2013
Formaatti? Minusta tämä näyttää kirjalta! Kiitos!

11.4.2021

Jotkut pahat kielet (vai oliko ne psykologit) väittävät, että päiväkirjaa kirjoitetaan aina - ainakin alitajuisesti - jonkun toisen luettavaksi.
Tässä teoksessa se on myös molempien päiväkirjanpitäjien nimenomainen tarkoitus.
Niinpä meillä on kaksi ns. epäluotettavaa kertojaa.

Idea on mainio ja markkinat taattu. Kuka lukijakaan voisi olla lukematta toisten päiväkirjoja? Lisämainetta kirja on saanut siitä, että sitä ilmestymisaikanaan paheksuttiin parlamenttia myöten, kuten takakansi mainostaa. Varmasti 1950-luvun Japanissa eroottisten fantasioiden ja seksuaalisten toimitusten kuvaukset herättivätkin pahennusta. Mutta jos minä katsoisin tarpeelliseksi paheksua tässä jotain niin sitä, että kirjailija pistää fiktiiviset henkilönsä lietsomaan mustasukkaisuutta saadakseen kuivahtaneen avioliittonsa liekkeihin. On se niin rumaa että. Eikä siinä kaikki. Ellei tämä olisi satiiri, niin lopputulema olisi aika kamala. Tällaisenaan tämä oli vain mainio välipala - onneksi vain 139 sivua, kun siltikin alun ja lopun välissä oli paikallaan polkemista (pun not intended).

-ruzena

Journal Entry 4 by Saka74 at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, June 7, 2021
Ihmettelin, mitä kirjapostia minulle tulee Kuopion postileimalla varustetussa kuoressa. Sieltähän paljastui tämä oikein mainio välipalaksi sopiva kirja toisen kirjan kaverina. En ole muistaakseni aiemmin lukenut Tanizakin teoksia. Kiitos!

Journal Entry 5 by Saka74 at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, July 28, 2021
Ensimmäiseksi luin takakannen ja kiinnitin huomioni siihen, että tämä kohahdutti ilmestyessään Japanissa ja kirjasta puhuttiin parlamentissakin. Ajattelin, että tämähän on kuin Salaman Juhannustanssit tai Ahon Yksin ja pitäähän tässä nyt selvittää, millainen teos aiheuttaa skandaalin Japanissa.

Kirjan aihepiiri ei oikeastaan kiinnostanut itseäni yhtään. En jaksa yleensä lukea liikaa romantiikkaa ja erotiikkaa sisältäviä teoksia, mutta halusin lukea tämän kokonaan nimenomaan tuon aiheuttamansa keskustelun takia. Ja kyllä tämä kannatti lukea. Voin hyvin kuvitella, millaisen vastaanoton tämä on saanut 1950-luvun Japanissa. Todella rohkeasti kirjoitettu teos, ja kirjan rakenne oli mielenkiintoinen. Tunsin itseni suorastaan tirkistelijäksi lukiessani päiväkirjoja. Tykkäsin ja suosittelen tämän lukemista muillekin. Tämän jälkeen olisikin kiinnostavaa lukea jälleen kerran Juhani Ahon teos Yksin. Kyllä sitä kotimaassakin saadaan kohuja aikaan!

Maahaasteessa tämä kuuluu tietysti Japaniin. Siinä on maa, jossa en ole ikinä käynyt mutta jonne muistan haaveilleeni matkustavani jo alakouluikäisenä.

Journal Entry 6 by Saka74 at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, August 1, 2021

Released 2 yrs ago (8/1/2021 UTC) at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Hyviä lukuhetkiä heinäkuun kirja-arvonnan voittajalle!

Journal Entry 7 by MINKULA at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, August 4, 2021
Kiitos kirjasta! Japanilainen kirjallisuus kiinnostaa kyllä. :)

Journal Entry 8 by MINKULA at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, May 28, 2024
Nappasin tämän hyllystä välipalalukemiseksi. Tätä lukiessa huomasin taas, että tällaisista pitkän avioliiton kuvauksista tulee mieleen aina oman, jo päättyneen avioliiton outoudet kuten se, miten puolisoille muodostuu oletuksia siitä, mitä toinen on tai ei ole, eikä näitä käsityksiä välttämättä päivitetä koskaan. Ei ole sitten mikään ihme, että syntyy kaikenlaisia väärinkäsityksiä. Siinä mielessä tämä oli ehkä hivenen puistattava lukukokemus. Muuten teksti oli kyllä helpohkoa ja luvut lyhyitä, joten kirjan sai luettua nopeasti. Ja tietysti japanilaisessa kulttuurissa on aina oma kiehtovuutensa.

Laitetaan kirja BC Helmet 2024 -lukuhaasteen kohtaan 5 (Kirjailijan nimikirjaimia ei esiinny omassa nimessäni). Sivumäärän (140 sivua) puolesta tämä sopii myös Välipalalukuhaasteeseen ja kirjailijan nimen (Junichirō Tanizaki) puolesta Tarkehaasteen.

Journal Entry 9 by MINKULA at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, June 11, 2024

Released 23 hrs ago (6/11/2024 4:00 PM UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Miitissä seuraavalle. :)

Journal Entry 10 by lumipöllö at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, June 11, 2024
Kiitos miittiseurasta ja mielenkiintoisesta pikku kirjasta!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.