Spanning

by Rene Appel | Mystery & Thrillers |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingcreativeChaoswing of Alfabetstad, Groningen Netherlands on 9/26/2012
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by wingcreativeChaoswing from Alfabetstad, Groningen Netherlands on Wednesday, September 26, 2012Hallo lieve lezer,

Dit boek heb ik ingeschreven op BookCrossing.com, zodat ik bij kan houden waar het heen gaat, wie het leest, en wat ze er van vonden. Bezoek alsjeblieft www.BookCrossing.com om een berichtje achter te laten, en geef daarna het boek door aan iemand anders die het zal waarderen. We kunnen zo de reis van dit boek volgen, en zien welke vrienden het maakt, voor altijd!

Dank je wel!

****************

De universiteit als behang
RIK NIJLAND − 19/09/98, 00:00
Liefhebbers van het boekje dat uitkomt ter gelegenheid van de jaarlijkse Wetenschapsweek, staat ditmaal een verrassing te wachten. In de acht voorgaande jaren waren het leerzame, populair-wetenschappelijke werkjes, vaak geschreven door journalisten of deskundige onderzoekers met een schrijfknobbel....

Dit jaar hebben Uitgeverij Contact en de Stichting Wetenschap en Techniek Nederland - de organisator van de week (3 tot en met 11 oktober) - die lijn verlaten en gekozen voor fictie. Als inspiratiebron diende het thema van de wetenschapsweek: spanning. Volgens een woordvoerster van de Stichting WeTeN bood dat de mogelijkheid het wetenschapsbedrijf zélf eens aan bod te laten komen.

En dan niet op een saaie, beschrijvende wijze, maar aan de hand van een auteur die een populair genre beoefent. Tussen de verstrooiing door pikt de lezer altijd wat nuttigs op, net zoals dat gebeurt met soaps en ziekenhuisseries op televisie, aldus de woordvoerster. Die blijken ook vaak heel leerzaam voor de kijkers.

Daarom werd prof. dr. René Appel benaderd om het wetenschapsbedrijf te belichten. Taalwetenschapper Appel heeft de laatste jaren grote faam opgebouwd als misdaadschrijver. Hij won in 1991 de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadroman, en samen met Thomas Ross wordt hij gerekend tot de Nederlandse fine fleur op dit literaire vlak.

De uitgever heeft er dan ook alle vertrouwen in; er worden in eerste instantie 15 duizend exemplaren van Spanning gedrukt. Vorig jaar bereikte het wetenschapsweekboekje een oplage van 10 duizend; het record is nog altijd in handen van dr. René Diekstra, met 24 duizend.

In Spanning heeft promovendus Jeroen Wielmeijer er alle belang bij zijn opportunistische hoogleraar Croonenburg het naar de zin te maken. Die stelt hem - het is 1980 - een baan in het vooruitzicht, mits het proefschrift opschiet én Croonenburgs theorie over stress-verwerking wordt bevestigd.

Dat laatste valt niet mee. De eerste resultaten die Jeroen samen met zijn assistente en minnares Marjon uitvoert, geven een ander beeld. Tot overmaat van ramp komt Jeroens vrouw achter zijn buitenechtelijke relatie.

Achttien jaar later ziet de rancuneuze Marjon haar oude minnaar, inmiddels hoogleraar Jeroen Wielmeijer, als gast optreden bij tv-presentator Paul Blauwvoet. Ze besluit zijn proefschrift nog eens te voorschijn te halen en de resultaten daarin te vergelijken met haar eigen aantekeningen uit die tijd. Dat heeft uiteindelijk dramatische gevolgen.

Appel heef een naam opgebouwd met intriges uit het leven van alledag. Voor hem geen wereldomspannende complotten, maar een moord om de hoek, voortgekomen uit de passie of bittere teleurstelling van gewone mensen.

In dit geval put de auteur uit zijn directe omgeving, de Universiteit van Amsterdam. Die levert het behang voor een vlot geschreven, toegankelijk misdaadverhaal dat je in één adem uitleest. Helaas is de ontknoping wat slap, en zijn de verwijzingen naar bestaande personen bepaald flauw: Paul Blauwhuis voor Paul Witteman, Yvette Croonenburg voor Yvonne Kroonenberg en Emiel Ketelweg voor Emile Ratelband.

Met wetenschap heeft het echter allemaal geen fluit te maken. De Stichting zegt dat ze tevreden is met het boekje, maar ook daar moet het opgevallen zijn dat het beeld dat Appel schetst van het wetenschapsbedrijf wel buitengewoon karikaturaal is: de hoogleraar die vooral op status, reisjes en flinke subsidiepotten uit is, bij elkaar gegraaid jargon, een sjoemelende promovendus, en de wetenschappelijk medewerker die in zijn vrije tijd in vermomming bijklust als goeroe bij een New Age-instituut.

De boodschap dat ook wetenschappers niets menselijks vreemd is, wordt er door de auteur wel erg dik bovenop gelegd. Het boekje krijgt daardoor daadwerkelijk wat weg van Medisch Centrum West. Daarin kwam ook zelden een gewoon mens voor.

Als de lezer uit deze misdaadsoap iets oppikt, dan is het wel dat de minister van Onderwijs snel en met harde hand moet ingrijpen. In ieder geval bij de Universiteit van Amsterdam.

Rik Nijland

*********

Mijn mening: grappig dat de stichting Wetenschap en Techniek ervoor koos een dergelijk boekje uit te geven ter gelegenheid van de wetenschapsweek. Er wordt in deze novelle nogal laatdunkend gekeken naar (een deel van) wetenschappelijk psychologisch onderzoek. Ik vind het ook wel lef hebben, en omdat het verhaal zelf niet onaardig is, krijgt Spanning van mij een 7!

Journal Entry 2 by wingcreativeChaoswing at Appelbergen in Glimmen, Groningen Netherlands on Sunday, May 5, 2013

Released 10 yrs ago (5/5/2013 UTC) at Appelbergen in Glimmen, Groningen Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

René Appel voelt zich vast tijd in de Appelbergen, zeker op zo'n prachtig zonnige dag als vandaag. Ik heb dit verrassend leuke boekje neergelegd op de picknicktafel bij de grote parkeerplaats, wachtend op een nieuwe lezer.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.