Amurin poijaat

by Tuure Laitinen | Biographies & Memoirs |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Triamy of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 5/24/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Triamy from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, May 24, 2009
Takakansi:
"Tute, Kake, Kote, Viska ja muut Amurin pojankoltiaiset Keskustorin markkinoilla, elävissä kuvissa, Jyrkänmetsässä pirtutrokareiden puuhia kyttäämässä 20-luvun Tampereella, kansalaissodan jälkimainingeissa. He ovat kasvaneet ankaran köyhyyden ja yhteiskunnallisen paineen puserruksessa, mutta heidän toimiaan ohjaa sinnikäs elämänhalu, ja isän ja äitien askeleita Finlaysonin tehtaalle töihin seuraavat valppaat pojansilmät.
Tuure Laitinen, eläkkeelle siirtynyt kansanopiston rehtori, tunnettu Tamperelainen nuoriso-ohjaaja, muistelee teoksessaan 50 vuoden takaisia nuoruudenaikojaan. Amuri puutaloineen, nupukivikatuineen ja pihanaruilla liehuvine pyykkeineen esittäytyy lukijalle tuoreena, miltei käsinkosketeltavana. Kirjailija on tavoittanut silloisten Amurin poikien mielen ja kielen, tuulahduksen jo kadonneesta elämänmuodosta."

Tämä kirja on varattu rinkikirjaksi.

Sivuja 230 + 16 kuvaan menevät sivut. Kuvasivut eivät ole saaneet sivunumeroita lainkaan, vaan niiden yli on hypätty.

Journal Entry 2 by Triamy from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, May 31, 2009
Olen hulluna vanhoihin kuviin rakennuksista ja kaupungeista, minkä ansiosta ostinkin tämän kirjan kirppikseltä kolmella eurolla. Ajatuksenani on, että kaikki kirjan 16 valokuvaa kuvattaisi uudestaan ja liitettäisi tänne journalentryinä. Täysin samasta paikkaa samoin rajauksin. Eli ennen ja nyt kuvat. Niitä voisi sitten tarkastella silmät hypnoosiympyröiksi asti yön pimeinä tunteina uudestaan ja uudestaan, ja todeta kuinka kaikki on niin toisin. Samalla tietysti myös näkisi sen mikä ei ole edes sadassa vuodessa muuttunut.

Ensin ajattelin hoitaa koko homman yksin, mutta sitten tuli mieleeni että tästä voisi perustaa vaikka ringinkin. Tai säteen. (Riippuu siitä onko joku muukin hulluna vanhoihin valokuviin ja teksteihin, ja omaa edes hippusen verran kuvausintoa.) Sellaisen ringin missä ensisija on uuden valokuvan ottamisella ja sitten vasta lukemisella. Tai ainakin lukeminen kohtuullisessa ajassa niin että kirja ehtisi kesän aikana kiertää useammalla ja lukemista varten sitten uusi kierros kun valokuvat on otettu. Tai ainakin kunnes suurimmasta osasta kuvia on edes yksi uusi versio.
bookcrossing.com/forum/30/6282429/2

Jotkin kirjan kuvat ovat sellaisia että niiden ottopaikasta ei varmuudella voi koskaan tietää, mutta ainahan voi vain arvata ja tehdä parhaansa.

*--------------------*

Rinkiin osallistuvat:
Triamy
Ipsu
myntti
engratisbok
Tarna
erpax
...
Triamy

Journal Entry 3 by Triamy from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, May 31, 2009
Sivujen 48-49 välissä on aukeama missä kuva Amurin kaupunginosasta n. vuonna 1900 aleksanterin kirkon tornista nähtynä. Kuva: Tampereen kaupungin museot. Sama kuva museon sivuilla: www.uta.fi/laitokset/historia/koskivoimaa/valta/1900-18/kklubi1.htm (Linkki toivottavasti riittää, jotta journalentryssä oleva kuva saa siinä laillisesti olla.)

Tästä ajattelin aloittaa. Kunnianhimoisesti ehkäpä kirjan vaikeapääsyisimmästä (mitentoikirjoitetaan...) kuvasta. (Riippuu tietysti siitä mitä sen eteen saatta joutua tekemään.) :) Saanpahan ainakin jonkin syyn mennä ruinaamaan pääsyä Aleksanterin kirkon torniin kuvaustarkoituksissa.

Tästä kuvasta ei ehkä erota, mutta kirjassa olevasta kyllä, että näsikalliolla oleva rakennus on tunnistettavissa, kuten myös Finlaysonin kirkon katon huiput. Ja mustalehdenkatuhan on edelleen paikallaan, joten näiden maamerkkien perusteella on hyvä kohdistaa kamera jopa oikeaan suuntaan.

Journal Entry 4 by Triamy from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, June 3, 2009
Puut ja talot ovat liian korkeita jotta silloin ja nyt olevia taloja voisi kirkon tornista nähdä, mutta ehkä ensikerralla sitten otan omat kiipeilyvälineet mukaan ja kiipeän katolle ja ristille asti. Nyt kuvat on otettu tapulitornista niin että yksi kahdeksasta suuresta (n. 5 metriä korkeasta) luukusta oli apposen avoinna. Siellä noin puolessa välissä luukkua oli (eräänlainen välitaso) parruja, lautoja ja hirsiä joiden päältä kuvasin mustalahdenkadulle päin. Helv... hits... voi pojat, että tutisutti polvia, mutta mitä sitä ei valokuvaamisen ja bc-kirjahaasteiden eteen tekisi.

Nykyisen Metson ja Pirkankadun (silloisen Konversationiklubin talon) välissä olevat puut voisivat olla samoja, milloin kuvan olisi voinut rajata alhaalta tiukemmin, mutta koska en osaa sanoa kuinka vanhoja nuo puut ovat, jätin rajaamatta enää enempää. Pirkankatu jatkuu nykyisin Hämeenkatuna, vaihtuu jossakin metson kohdalla. Vanhassa kuvassa Pirkkalan valtatie vaihtuu kauppakaduksi ja kauppakatu menee klubin talon edestä.

Mustalahdenkadun päässä oikealla puolella on kerrostalo minkä oikealla puolella on 1900 vuoden kuvan kanssa samantyyppinen "piippu". 2009 vuoden kuvassa se ei ole piippu. Alkuperäskuvaa kun suurensin, niin se näytti metalliselta häkkyrältä. Radiomasto tai rautatiehen liittyvä jokin liikennevalo- tai -merkkitolppa.

Näsimuseo on joko keskellä yläreunassa olevan kerrostalon takana, tai sitten sen oikealla puolella puustoisella kumpareella. Puiden välissä näkyy (ainakin originellikuvassani) suurennettaessa jotakin valkoista missä on ehkä minimaalisen pieniä mustia pisteitä, mitkä voisivat olla ikkunat. Ja tämä valkoinen ei oletettavasti ole taivasta, koska sain todella kauniin kuvausilman eli taivas on sininen, muttei valkoinen. :)

Finlaysonin kirkon kattotornien huippuja ei näy. Siellä suunnalla olevia ruosteenvärisiä asuinrakennuksia saattaa ehkä näkyä, mutta koska en käyttänyt tornissa ollessani teleobjektiivia ja räpsinyt sillä tarkistuskuvia, niin en osaa varmaksi sanoa. Tosin kirkon paikan voisi päätellä talottomasta, tyhjemmästä kohdasta missä on kuitenkin vähän puiden latvoja nähtävissä.

Vuonna 1897 rakennettu Pikkulinna (Hämeenpuistokadun ja Puuvillatehtaankadun risteyksessä) löytyy vanhasta kuvasta, mutta 2009 kuvassa se on auttamattomasti kerrostalojen ja Hämeenpuiston puiden takana. Surku. Helikopterinäkymä sitten ensikerralla. Matala sellainen siis. :)

Journal Entry 5 by Triamy from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, June 10, 2009
HYVÄ!!!
Vaikkein aivan noin hurja itse lapsena ollutkaan, niin kyllä vain raunio-, puu- ja kalliokiipeilytarinat sekä tarzan- ja musketöörileikit toivat mieleen lapsuuden.

Kirja kuvaili kovia aikoja ja ihmiskohtaloita jotenkin niin huolettomasti, mutta silti kovin tarkasti tuon ajan poikien silmien kautta. Tämä kirja tuntui paljon läheisemmältä ja todenmukaisemmalta kuin minkään ylhäisöperheen tarinat. Nälkä, alituinen puute ja kova työ. Jonkinmoista jutunpätkää Kurulaivan uppoamisesta odotin kovin, ja löytyihän sekin karmaiseva tarina sieltä lopulta.

Välillä henkilöhahmot ja tapahtumat olivat sellaisia, ettei millään voinut olla ääneen naurahtamatta. Jäätyneet pippelit, Mikkokissa, Kokkare sekä Päkä. Loppuun olisin kaivannut jotain muuta kuin sitä mitä sieltä löytyi, mutta koska tuo tapahtuma on ollut kirjan kirjoittajalle kuitenkin erittäin merkittävä ja käänteentekevä hetki, niin ymmärrän miksi kirja päättyi niin. Kaikenkaikkiaan kuitenkin hykerryttävän mukaansatempaava kirja pullollaan mainioita yksittäisiä, lyhyitä muisteluita.

Journal Entry 6 by Triamy at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, June 12, 2009

Released 12 yrs ago (6/12/2009 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Otan Vihtorin miittiin mukaan. Myntille menossa.

Journal Entry 7 by wingmynttiwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, June 12, 2009
Amurin poijaat saapuivat kotikonnuilleen.
***
En sitten tähän hätään onnistunut löytämään netistä oikeaa kuvaa, joten otin sitten kuvan kirjan kuvasta. (Skanneria en omista.) Kuva ja kuvateksti ovat kirjassa sivua 49 vastapäätä. Markkinat plassilla, nykyisellä Pyynikin torilla. Taustalla viljamakasiini, nykyinen taidemuseo. Tampereen kaupungin museot.

Journal Entry 8 by wingmynttiwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, June 30, 2009
Hoh hoh, saman kohdan kuvaaminen olikin hieman ongelmallista. Viljamakasiinin/taidemuseon edessä kun kasvaa ihan kiitettävästi puita. Ja varsinainen kuva on ilmeisesti otettu vielä vähän kauempaa. Otin sitten kuvan niin kaukaa kuin kykenin. Puiden takia sihtaaminen oli vähän hankalaa. Saattaa jostain välistä taidemuseo vähän pilkottaa ja työläismuseokorttelin kulma... Niitä kun yritin tuosta tavoittaa.

Journal Entry 9 by wingmynttiwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, June 30, 2009
Ja sitten vielä kuva viljamakasiinista/taidemuseosta.
***
Pojilla oli kyllä sen verran rämäpäisiä touhuja, että ihme kun hengissä lapsuudestaan selvisivät.
Vaikka aika moni taisi kuitenkin loukkaantua. Oli jäihin putoamista, majan tulipaloa, mäenlaskua huonoin seurauksin ja ties mitä. Kovan onnen Kake oli sitten vielä asia erikseen...
Tykkäsin lukea tätä. Kirjassa oli vielä sen verran sopivan lyhyitä kertomuksia, että tätä saattoi hyvin lukea iltalukemisina, kun pystyi lukemaan sopivia annoksia.

Kirja siirtyy egb:lle tänään miitissä.

Journal Entry 10 by wingmynttiwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, June 30, 2009
Otin nyt sitten vielä tällaisenkin kuvan, että näkyy vähän tuota puutalokorttelia. (Kai tuo on sama kuin alkuperäisessäkin kuvassa makasiinin takana näkyvä talo? En nyt älynnyt ruveta ikkunoita laskemaan tai muuta.)

Journal Entry 11 by engratisbok from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, July 1, 2009
Juup, miitissä tämän eilen sain. Hienoja kuvia ja elämänmakuisia, mukaansatempaavia tarinoita!

Koska itseänikin kiinnostaa Tampereen historia ja erityisen paljon vanhat valokuvat ja niiden kohteiden sijainti ja nykyinen tila, tämä kirja, rinki ja aiheeseen liittyvä haaste on suoranainen löytö. :)

Aika paljon itsekin muistan vielä vanhasta Amurista. Tai no, siis jonkin verran 70- ja 80-lukujen vanhan purkamisesta (lue: "hävittämisestä", "repimisestä") ja uuden rakentamisesta. Olenpa Mustanlahdenkadulla asunutkin, tosin vasta 90-luvulla.

Mutta setäni on asunut ikimuinaisessa Amurissa ja isänikin tietää vanhoista kuvista ja paikoista aina yhtä ja toista, joten yritän saada hieman lisää taustatietoja. (Isäni esiintyy itse kaikissa mahdollisissa 40- ja 50-lukujen Sorsapuiston historiateosten leikkikenttäkuvissa. Lievä linssiludeko?)

Btw, Rajaportin saunalta voisi löytyä hyvinkin tarkkaa aikalaistietoa 1900-luvun alkupuolelta saakka. Siellä kun niitä vanhoja temppuja ja jekkuja aina muistellaan, tosin lähinnä miesten puolella. ...Tai mistäpä minä tiedän, miten hurjia tarinoita naisten puolella kuulee. Varmaan miesten korvia kuumottaisivat ne jutut.

...Muuten olen sitä mieltä, että Karth...puu-Tampereen hävitys oli synti ja häpeä!

Journal Entry 12 by Tarna from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, July 17, 2009
Toivottavasti kenelläkään ei ole kauheasti sitä vastaan, että tyrkkään oman entryni tähän väliin. egb nimittäin tarjosi minulle kirjaa miitissä, vaan enpä huolinut. Minä kun olen ottanut kuvani jo 10. kesäkuuta. Oli silloin digikamera lainassa, ja silloinhan sitä on kuvattava kun on väline käytössä.
Sitä paitsi lainasin Amurin poijaat kirjastosta. Lukematta se on vieläkin — kuvat sentään olen katsonut — mutta jos luen, editoin näkemykseni jonnekin tänne. Se varmaan sopii, vaikkei ehkä ihan BC-eettistä olekaan?

Ipsun oli tarkoitus kuvata tätä paikkaa. Sama foto löytyy kirjasta sivun 80 viereiseltä kuvasivulta. Kirjan kuvatekstissä ei vain mainita osoitetta, enkä minä myöhemmin löytänyt sitä itse tekstistäkään. Ja niinhän siinä sitten kävi, että me (tunnustaudun kyllä suurimmaksi syylliseksi) ohjasimme hänet kuvaamaan Puuvillatehtaankadun toisella puolella tönöttävää Siwaa. Onhan se nyt kauhean noloa, etenkin kun Ipsun kuvaillessa minä varmaan seistä pönötin suurin piirtein Suomen ensimmäisen osuuskaupan muistolaatan edessä...
Pakkohan minun sitten oli mennä samaan paikkaan kameran kanssa. Vaikka olin ottanut Amurin poijaat seurakseni, minun oli vieläkin vaikea hahmottaa oikeaa kuvauspaikkaa; päänsisäisessä kartassani Puuvillatehtaan- ja Mustanlahdenkatu olivat vaihtaneet paikkaa. Siinä sitten yrtin saada itseni tajuamaan, että kotikatuni on kuvassa se poikkikatu ja valokuvaaja on seissyt Puuvillatehtaankadulla. Yritin kuitenkin löytää saman kuvakulman, tiedä sitten miten onnistuin. No, onpa myös tässä kuvassa ihminen. Jotain yhteistä sentään lähtökuvan kanssa. Ja siellähän se muistolaatta näkyy tiilimuurissa.

Journal Entry 13 by Tarna from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, July 17, 2009
Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: olin sekä kuvaus- että kirjanvapautusretkellä. Seuraava vapautuspaikka oli Amurin työläiskorttelin muistomerkki eli ”Kuralan porttipylväät”. Kuralasta tai sen portista ei kirjassa taida olla kuvaa, mutta onpa »Varjoisan pihan» poikia Puuvillatehtaankadulla. Kuva on Tampereen kaupungin museoiden kokoelmista ja kirjassa sivujen 176—177 välisten kuvasivujen keskiaukeamalla. Tarkempaa osoitetta ei tietysti ole tässäkään kuvassa.
Eikä mainintaa kuvaajasta. Oletan kuvaajan oikeuksien vanhentuneen jo ajat sitten, ja takuulla tamperelaisena luotan siihen, etteivät museot pillastu. Netistä en kuvaa onnistunut löytämään.

Journal Entry 14 by Tarna from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, July 17, 2009
Ja kuinka ollakaan; sama pihapiiri, jossa Kuralan porttipylväät jököttävät, on todella varjoisa. Ja pylväiden osoitteesta huolimatta Puuvillatehtaankadulla. Siis kuvaamaan! 2000-lukuun minusta sopii, että nyt pihalla on tyttöjä. (Ei, en pyytänyt kuvauslupaa; pihassa ollut ainoa aikuinen ehti häipyä sisätiloihin ennen kuin tajusin voivani yhdistää juuri tämän pihan kirjan kuvaan. Siksi en sitten mennyt lähemmäksi kameran kanssa. Nyt näitä tyttöjä ei tunnista varmaan kukaan, ja sehän on vain hyvä. Pihaahan minä sitä paitsi kuvasin, ja sen varjoisuutta.

Journal Entry 15 by Tarna from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, July 17, 2009
Kirjan sivujen 80 ja 81 välisillä kuvasivuilla on keskiaukeaman levyinen, Jarmo Janssonin ottama panoraamakuva, joka kuvatekstin mukaan esittää näkymää Puuvillatehtaankadulta 50- ja 60-luvun taitteessa. Kameralla on sihdattu lännestä itään, mäkeä alas. Katua reunustavat puutalot ja oikeanpuoleisen jalkakäytävien reunaan on pysäköity autoja. Taustalla, Puuvillatehtaankadun vasemmalla puolella näkyy yksi jätti; korkea kivitalo. Voisiko se olla jo Hämeenpuistossa asti? Mittakaava hämärtyy... Polkupyöräilijä viilettää mäkeä alas ja jalkakäytävillä kulkee väkeä enemmänkin. Vilkasta seutua tämä 50-60-lukujen Amuri. Puita on alempana mäessä (tai sitten mäen alla?), kuvan etuala täyttyy kadusta ja sitä reunustavista taloista. Äärimmäisenä oikealla näkyy talon nurkkaa. Se on kulmatalo, ja Puuvillatehtaankadun poikkikadun toisella puolen olevan talon seinässä on kyltti ”Niemikatu” ja numero 9. Haa, siinähän on osoite!
Minun olisi pitänyt etsiä edes jompikumpi omista jäljellä olevista valokuva-aparaateistani ja ostaa filmiä, jos olisin halunnut saada panoraamakuvan tai käyttää edes laajakulmaa. (Hmm... Voi olla, että lainavehkeelläkin saa panoraamaa, mutta siihen hätään en sellaista ohjelmista löytänyt.) Monista näppäyksistäni päädyin sitten vähän kauempaan kuvattuun otokseen, jota rajasin sekä ylhäältä että alhaalta saadakseni janssonmaista panoraamavaikutelmaa. Nimenomaan juuri tässä kuvassahan ei sitten näy ainuttakaan Puuvillatehtaankadulla kävelevää ihmistä eikä edes sitä Niemikatua pitkin huristavaa punaista autoa, mutta haitanneeko tuo. Jalkakäytävistä Puuvillatehtaankadulla ei Amurin tässä päässä ole enää puhettakaan, sehän on nykyisin kävelytie. Niemikatu kulkee kävelytiemerkin edestä, ja Niemikatu 9:n vaalea seinä pilkottaa oikealla puiden takaa. — Rakennukset olisi tietysti saanut paremmin näkyviin vähemmän lehtevänä vuodenaikana, mutta lehti on puissa siinä Janssoninkin kuvassa. Yhden talon katto on korkealla muuten tässäkin kuvassa (no joo, toisin valotetussa se näkyisi paremmin, mutta muuten kuva onkin sitten jo vähän turhan tummasävyinen), ja sattumoisin Puuvillatehtaankadun vasemmalla puolella. Mutta tätä pytinkiä ei kyllä ole vielä silloin ollut, kun Jansson kuvansa otti.

Journal Entry 16 by Tarna from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, July 17, 2009
Teenkin nyt näin; aukeama kirjasta. Jos tulen toisiin ajatuksiin, deletoin entryn tai editoin sitä korvaamalla nykysisällön vaikka kirja-arviolla. Tässähän sen paikka tietysti onkin.

Journal Entry 17 by Tarna from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, July 17, 2009
myntin ekassa entryssä (JE 7) onkin jo kuva markkinoista Plassilla.
Sitä minäkin päädyin viimeiseksi kuvaamaan. Nykyään Pyynikintorilla pidetään vähän toisenlaisia markkinoita, joten oikeaa lähelläkään olevan kuvakulman löytäminen tuotti vaikeuksia: nyssejä oli vieri vieressä. Ja laajakulmaa olisi tarvittu tässäkin. Vähän turhan kaukaa jouduin kuvaamaan, jotta sain näkymään jotain rakennuksiakin. Taidemuseo on se pieni punainen, eli näkyy sitä vähän. (Ne vielä pienemmät punaiset on liikennemerkkejä. :-))
Yhteenveto? Miten minusta tuntuu että Amuri on vihreämpi kuin ennen muinoin?

Kiitos kivasta ringistä, Triamy!

***
Huh. Johan näitä entryjä tulikin. Sitten kun vielä löytäisi ne oikeat kuvat.
egb varmaan ottaa virtuaalikirjankin taas haltuunsa?

Journal Entry 18 by engratisbok from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, July 18, 2009
No juu. Naps.

...Samaa reittiä on näköjään kuljettu ja samat paikat kuvattu. Minä napsin kuvia kännykän kameralla sateessa vs. muiden huippuvehkeet. En kehtaa laittaa mitään niistä kuvista...

Taitaa tulla uusi kuvausreissu. Pitää valita uudet paikatkin vielä. ;)

(Vaikka kyllähän mä noiden lisäksi vähän muitakin paikkoja kerkisin kuvata. Ja tarkoitus oli muutenkin käydä vielä parissa paikassa ottamassa kuvia, kun on tullut lisätietoa.)

Ja osuuskaupan kohdalla minut opastettiin Amurin krouvista väärään kulmaan...!

Kuvasin Siwan edessä olevaa tyhjää parkkipaikkaa... Varmaankin sieltä osuuskaupan luota...? Vai meniköhän minulla nyt suunnat vielä 90 astetta ristiin.

(Kyllä oli kaupanhoitajaa nimellä paiskattu. Tai eipä kai nimi miestä, jos ei nimismies.)

Sitten kuvasin muistomerkkiä keskellä pihaa. Ja Niemikadun risteystä kävelytiellä...

Täytyykin tutkia muistilapuista. Jep, Kalliokadun saunan sijainti jäi arvuuttelematta. Puuvillatehtaankadun osoitteet ja pitkä pytinki menivät samoille tienoille, muistomerkin lähelle. Isä muisti sukulaisten asunnoista jotain tarkkaakin niiltä tienoilta.

Lisäksi yhden kirjassa kerrotun paikan, jossa tapahtui oleellinen käänne kertojan elämässä, halusin välttämättä kuvata ja siitä kertoa. Sen lähellä on muuten hyväparas vapautuspaikka. Ja tuo kohde on sattumoisin ajankohtainenkin, siitä oli juttua lehdessä ihan parin päivän sisään, joten vielä tuli reissu ...hym hym hym.

Ja Plassista sen verran, että samalle paikalle on paha mennä kuvaamaan ja makasiinia kuvatessa tulisi ilmeisesti talo eteen tai pitäisi ehkä seistä kivitalon sisässä. Naapuri kylläkin sanoi, että kuva olisi otettu Rellun rappusilta, mutta toisaalta myöskin, että taloa, jossa esim. Tuoppi sijaitsee, ei ollut olemassa, vaan sen kohdalla oli Plassi.

Ja mielestäni Makasiinin/Taidemuseon asennosta kuvassa pystyy selkeästi päättelemään, että kuvaa ei ole voitu ottaa Pyynikintorin suunnasta, vaan Tuopin sisältä tai sen sijainnin läpi, kenties urheilukentän laidalta saakka. Kuvauslinjahan on lähes suoraan kohti työläismuseokorttelin nurkkaa, joka näkyy kuvassa, toisin kuin nykyään, koska sen eteen, Taidemuseon viereen on rakennettu kivinen lisärakennus. (Toimistoja taisivat olla, kun olin kirjasto- ja museotoimella töissä joskus vuosituhannen vaihteessa.)

Mitenkähän tuo kuvassa näkyvä "katu" on mahtanut sijaita nykyiseen verrattuna...

Samankaltainen ongelma syntyy Näkötornista kuvatessa. Kirjassa olevaa kuvaahan ei ole otettu nykyisestä Näkötornista, vaan muutama vuosikymmen aiemmin siitä edellisestä. Samalla paikalla se taisi sijaita, mutta vanhana puisena hökötyksenä oli jonkunverran matalampi, kuin nykyinen hurjan korkea taivaanraapija. Mahtoikohan muuten vanhasta näkötornista olla dokumentaatiota, piirustukset tms. jätskikiskan vieressä infotaulussa...?

Kirkontorniepisodista päätellen Triamy varmaankin menee roikkumaan narutikkailla näköalatasanteen laidalta tai virittää kameran ottamaan kuvan automaattilaukaisimella roikottaen sitä naruilla sopivalla korkeudella. ;-)

Tosin siltä korkeudelta nykyisin saisi kuvattua varmaankin lähinnä puita.

...Innostuin taas lukemaan kirjaa satunnaisesta kohtaa viitisentoista sivua, enkä malttanut lopettaa ennen toisen luvun loppua. Ja sitten vielä selailin sieltä täältä tarinanpätkiä. Pirtutrokarit ja tokkurakännisten perheenisien jouluiset joukkotappelut, pikkuveljen jäätynyt kikkeli, työkavereiden kanssa Kokkareelle kostaminen, jatkuva esimiesten jäynääminen ja merimetson kanssa taistelu. Keilapoikana melkein henkensä kaupalla toimiminen ja tiirailu naisten puolelle yleisessä saunassa. Näen kaiken hyvin elävänä mielessäni, kerronta on elävää ja aitoa. Aika veijareita! =)

Journal Entry 19 by engratisbok from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, July 30, 2009
Ja sittenpä Aamulehden jutusta selvisi sekin, että Taidemuseon eli vanhan makasiinin kupeessa oleva kivinen lisärakennus on Sakari Koskisen isän Seppo Jokisen lapsuudenkoti... :)

Journal Entry 20 by engratisbok from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, July 30, 2009
Tähän tulee sisältöä...

Journal Entry 21 by engratisbok from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, July 30, 2009
Tähän tulee sisältöä...

Journal Entry 22 by engratisbok from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, July 30, 2009
Tähän tulee sisältöä...

Journal Entry 23 by engratisbok from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, July 30, 2009
Tähän tulee sisältöä...

Journal Entry 24 by engratisbok at At meetup, A Bookring -- Controlled Releases on Thursday, July 30, 2009

Released 12 yrs ago (7/30/2009 UTC) at At meetup, A Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

En ole kirjaa saanut eteenpäin kahdessa viimeisimmässä miitissä, joista edellisestä tosin pahan kerran myöhästyin. Otan kirjan nyt taas mukaan, tällä kertaa vapautuskävelylle Esplanadille, josko paikalla olisi erpax, Triamy tai JokuMuu, joka kirjan haltuunsa seuraavaksi ottaisi. :)

P.S. JokuMuu voisi olla esim. Siskonmakkara.

---

P.P.S. Kovasti olin jo kirjoittamassa, että en kyllä ole ollut missään Pyynikintorilla lauantaina 22.8... Mutta todellakin! Kävelin siitä ohi puoli kahdelta matkalla Lontoonbussille. Ensin muistin ainoastaan sen, että viidestä yhteentoista (!) olin Vihtorissa virtuaalihyllyttämässä tökkivällä nettipäätteellä kirjoja.

(Btw, nettipäätteen yhteys Helsingin (tai Hämeenlinnan) serveriin korjattiin tänään, kun oikealla hetkellä mainitsin asiasta ja hotelliketjun nettiguru sattui olemaan lähistöllä ja saapui paikalle.)

Journal Entry 25 by wingerpaxwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, July 30, 2009
Sain kirjan egb:ltä Näsinpuiston piknikillä. Kamera oli kyllä jo matkassa, mutta maha täynnä Munkkia en jaksanut enää polkea kotiin Amurin kautta. Kirja vaikuttaa kiinnostavata. Taidanpa lukaista sen ainakin osittain..

Journal Entry 26 by wingerpaxwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, August 22, 2009
Tänään aloitin kuvausreissun kunnon kahvitauolla Amurin työläismuseon kahvilan sisäpihalla. Sieltä suuntasin kirja kourassa Amurin kortteleihin ja puistoihin. En tunne Amuria mitenkään kovin hyvin, joten homma oli aika haastava. Lisäksi en yhtään muistanut, mitä tänne muut ovat jo kuvanneet. Pyynikintorille päästessäni seisoin suunnilleen jossain pusikossa ja pälyilin maisemia ja kirjaa. Edessä oli ihmisiä. Tajusin heidän jo lähtiessään, että siinähän oli ehkä egb. Vai oliko se JokuMuu? Siinä vaiheessa, kun asian tajusin, oli myöhäistä huudella, että mitäs ne muut olivatkaan kuvannut ja mistä ihmeestä on tämäkin kuva otettu. Arvelinkin jo siellä Amurissa, että en taida mitää uutta tuoda kuvillani tänne. Joka tapauksessa mielenkiintoista ja hauskaa oli!

Nyt asiaan.


Editoin tähän myöhemmin ajatuksia kirjasta.

Journal Entry 27 by wingerpaxwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, August 22, 2009


Tässä (omin luvin tähän otettu) tuo jo edelläkin oleva Tarnan skannaama kuva Puuvillatehtaankadulta:


Kannattaa lukea tuo Tarnan JE paikasta.

En ollut varma kuvauskohdasta, mutta arvelin sen olevan suunnilleen näillä kulmilla. Onneksi Tarna vahvistaa tämän ja näyttää napanneen kuvan paremmasta kohdasta. Kuvasuhteet ovat nappaamassani kuvassa väärät...

Edit: matkin nyt vielä myöhemmin tuohon edeltävään journaliin Tarnan tapaa rajata kuvaa, jotta saisi panoraamavaikutelmaa.

Journal Entry 28 by wingerpaxwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, August 22, 2009
Valokuva kirjan kuvasta.

"Markkinat plassilla, nykyisellä Pyynikin torilla. Taustalla viljamakasiini, nykyinen taidemuseo."
Tampereen kaupungin museot.

Journal Entry 29 by wingerpaxwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, August 22, 2009
"Suomen 1. osuuskauppa. Finlayson ja kumpp
Työväen Osuus-Kauppa, Puuvilla- ja Mustanlahdenkadun kulmauksessa."

Tampereen kaupungin museot.

Journal Entry 30 by wingerpaxwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, August 22, 2009
Tämä olikin näköjään tuottanut muillekin pulmia. Kirjan kuva on tosiaan otettu kauempaa, kuten myntti jo edellä kirjoittaa. Minkäs teit, kun jykevä kiviseinä oli selän takana vastassa. No, jahka syksy korjaa enimmät lehdet puista, niin saadaan ainakin entinen viljamakasiini edes näkyviin...

Journal Entry 31 by wingerpaxwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, August 22, 2009
Laitoin tähän muutaman kuvan. Tämä kuva, missä perspektiivi on hieman onnistuneempi, on kyllä otettu liian läheltä. Työkaverini kodin ikkunasta näkee suoraan risteykseen, mikä sai minut jotenkin hosumaan.

Journal Entry 32 by wingerpaxwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, August 22, 2009
Kuva seinälaatasta

Journal Entry 33 by wingerpaxwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, September 2, 2009
Yritin rajata kuvaa nykymaisemasta (alla olevasta kuvasta).

Journal Entry 34 by wingerpaxwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, September 2, 2009
*

Journal Entry 35 by wingerpaxwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, September 2, 2009
Kirjan kuva näkötornista Amurin yli.

"Vuoden 1913 Tamperetta Pyynikin näkötornista itään. Etualalla Amurin kaupunginosa."
Tampereen kaupungin museot.

Journal Entry 36 by wingerpaxwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, September 2, 2009
Haluan laittaa rajaamattoman valokuvan nykyisestä näkymästä mukaan...

Journal Entry 37 by wingerpaxwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, September 2, 2009
Näkötornilta suuntasin Mustanlahden satamaan kuvaamaan. Satamasta suuntasin Kalevan Prismaan. Kerrottakoon tässä vinkkinä korkeanpaikankammoisille, että tällainen näky odotti Prisman tuulikaapissa.
Kirja on edelleen minulla (2.9). Asia alkoi ahdistaa ja otin yhteyttä Triamyyn. Kirja saa kuulemma olla vielä. Yritän toimittaa kirjan kuitenkin Triamylle tavalla tai toisella piakkoin. Niin ja tiedoksi tämän lukeville: kun maisemat muuttuvat, niin voisi olla uutta rinkiäkin. Myös, jos joltain jo journaloineelta on jäänyt kirja lukematta, niin nyt olisi mahdollisuus. (Ilmeisesti kirja on kuitenkin luettu, mitä en ihmettele yhtään.)

Journal Entry 38 by Triamy from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, September 18, 2009
Kiitos kaikille rinkiin osallistuneille. Kivoja kuvia ja mielenkiintoisia tarinoita. Niistä selkeästi huomaa että innostus amurin ja tampereen menneisyyteen on puraissut jotakuta muutakin kuin minua. Jos ei jo aiemmin, niin nyt hetkeksi ainakin tämän kirjan osalta.
Kiitos vielä erpaxille, uskalsit etsiä mut väkijoukosta. :) Tosin onneksi olin itse juuri tullut enkä ollut ehtinyt oviaukkoa kauemmas, niin ei kirjakuriiria pelottanut niin paljon kuin viimeksi kirjahakuria. :D

Journal Entry 39 by Triamy at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, December 21, 2009

Released 12 yrs ago (12/21/2009 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Muutin mieltäni kirjan säilytyksen suhteen. Olehyvä! :)

Journal Entry 40 by ruzena on Friday, December 25, 2009
Mahtavaa! Kiitokset, Triamy! Poijaat tupsahtivat kynnykselle jo aatonaatonaattona, mutta joutuivat sievässä paketissaan kuusen alle. Sitten pitikin jo jouluyönä ruveta lueskelemaan juttu sieltä toinen täältä.

Mutta kuvathan tässä ovat se varsinainen juttu, vanhat kuvat ja uudet kuvat. Taidemuseossakin olen monet kerrat käynyt, mutta en olisi sitä nuoruudenkuvastaan tunnistanut. Erpaxin tuulikaappijuttu ja kansikuvan uusiointi ovat varsinaisia väläyksiä.
Kirja on laputettu villinvapautuksenkestäväksi, mutta en kyllä kuunaan aio heittää Amurin poikia tuntemattoman kohtalon armoille. Edelliset lukijat ja kuvaajat ovat tehneet tästä kirjasta sen mikä se nyt on. Pidän suurena kunniana vastaanottaa lopputuloksen, ja jos se lähtee joskus käsistäni, yritän minäkin saada sille täsmälukijan.


EDIT. 10.3.2019. Mukavat ja "epämukavatkin" tarinat tulivat aikoinaan luetuiksi melkein saman tien. Erityisesti muistan jutun Lammasko tyhmä, ja lampaiden "omaisena" tiesin jo etukäteen vastauksen retoriseen kysymykseen. (Useammasti olen minäkin kuullut groteskin selityksen sille, että lammas ei - muka - ui.)

Mutta nyt poijaat ulkoilemaan! Kevätaurinko paistaa!

Journal Entry 41 by outa1977 at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, March 15, 2019
Kiitos! Todella kiinnostavan oloinen kirja. :) Kiitos myös ihanasta kortista.

Journal Entry 42 by outa1977 at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, November 19, 2021
Poijjaat luettu. Minä tykkään, kun on valokuvia kirjassa ja luin myös kirjan aiemmat journaalit. Vau!
Tampere on muuttunut melkoisesti sadassa vuodessa. Vaikeaa on kuvitella Ratinan kohdalle perunamaata.
Amuri on kiehtova paikka. Olen muutamaan kertaan käynyt siellä työläismuseokorttelissa ja silloin aika ihanasti pysähtyy. En osaa edes kuvitella mimlainen kokonaisuus se kaikkineen on aikoinaan ollut.
Poijaat ehtivät tehdä yhtä sun toista. Ihme ettei henki mennyt. Onpahan tekemistä ainakin keksineet, ilman nettejä ja muita viihdykkeitä. Tienatakin on tarvinnut jo pienestä pitäen.
On hurjaa ajatella, että kymmenien kilometrien matkoja on taitettu usein kävellen ja polkupyörällä, kun ei muuta vaihtoehtoa ollut. Esim. matka Hämeenkyröstä jalan Tampereelle eläviin kuviin ja takaisin.
Naureskelin poikien kekseliäisyydelle kuljettaa "sylivauvoja" elokuviin, että pääsisivät maksutta. :)
Elävästi kerrottuja tarinoita. Välillä mietin ovatko kaikki ihan totta vai onko pientä väritystä tapahtunut?

Soisin minäkin, että tämä kirja saisi jatkaa kontrolloidusti edelleen matkaa. Kirjalle on seuraava suunnitelma.

Löysin mielenkiintoisen artikkelin edesmenneen Tuuren vaimosta, joka ainakin muutama vuosi sitten oli edelleen voimissaan.
https://www.apu.fi/artikkelit/toini-laitinen-92-on-vetanyt-elakelaisten-kerhoa-jo-vuodesta-1958-kertoo-terveytensa-salaisuuden

Journal Entry 43 by outa1977 at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, November 27, 2021

Released 1 mo ago (11/27/2021 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Hyviä lukuhetkiä ja rauhallista joulunaikaa.


Lue ja vapauta - BookCrossing.com


Journal Entry 44 by Appelsiini at Lempäälä, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, November 28, 2021
Kirja paljastui pikkujoulupaketista. Kiitos! Olipa mukava taas kokoontua ja nauttia juhlavasta tunnelmasta!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.