Leefstijl op recept

by Jacqui van Kemenade | Health, Mind & Body |
ISBN: 9463191828 Global Overview for this book
Registered by Moonplanet of Middelburg, Zeeland Netherlands on 3/24/2023
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by Moonplanet from Middelburg, Zeeland Netherlands on Friday, March 24, 2023
(Ik heb geen/zo min mogelijk spoilers in mijn recensie geschreven)

Titel: Leefstijl op recept - Over gewicht, gezond leven en hoe te ontsnappen aan diabetes (op Librarything, op Hebban.nl, op Goodreads)
Auteur: Jacqui van Kemenade
Illustrator: igraph
Taal: Nederlands
Serie: nee
Soort uitgave: paperback
Aantal pagina's: 312
Uitgever: Scriptum
Jaar van publicatie: origineel 2019, mijn editie 2019 (1e editie)
ISBN-nummer: 9789463191821
Trefwoorden: gezonde levensstijl beschreven aan de hand van voeding, beweging, slapen, stress en hormonen
Waarom ging ik het lezen: Het klonk interessant.
Aanrader: Ja.
Kopen / Lenen / Laat maar zitten: Kopen, i.v.m. herlezen vanwege de hoeveelheid informatie.

Korte samenvatting:
Jacqui van Kemenade is huisarts, gespecialiseerd in diabetes, en vanuit deze werkzaamheden heeft ze dit boek geschreven. Het boek is echter bedoeld voor iedereen, niet alleen voor mensen met diabetes. Ze geeft informatie over vijf onderwerpen: voeding, beweging, slapen, stress en hormonen.

Achterkanttekst:
Het liefst zou huisarts Jacqui van Kemenade leefstijl op recept voorschrijven: driemaal daags innemen met water op de nuchtere maag. Vooral nu we steeds beter begrijpen dat omgevingsfactoren voor 80 tot 90 procent het risico op diabetes en obesitas bepalen. Juiste voeding en leefstijl spelen een grote rol. Maar voor zowel dokter als patiënt is het een enorme worsteling, want wat is juist? Bijna 100 procent van de mensen blijkt niet blijvend af te vallen door minder te eten en meer te bewegen.

Juist eten is dus niet gelijk aan gewoon minder eten en leefstijl is niet driemaal daags. In Leefstijl op recept geeft Jacqui van Kemenade aan de hand van vijf pijlers (voeding, beweging, slapen, stress en hormonen) inzicht in de werking van ons lichaam en de effecten van leefstijl op onze gezondheid. Want hoe meer grip we hebben op de daadwerkelijke mechanismen rond diabetes en obesitas, des te gemotiveerder we raken om onze leefstijl aan te passen. Een aanrader voor iedereen die zijn eigen gezondheid wil verbeteren, en het recept wil vinden voor een optimale leefstijl.

Eerste alinea van het voorwoord door de auteur:
Graag stel ik me even voor. Ik ben geen hoogleraar, geen epidemioloog en ook geen wetenschapper. Ik was zelfs tot vandaag geen schrijver. Ik ben huisarts en heb een kaderopleiding diabetes gedaan. Het voordeel is dat ik als huisarts bijna dagelijks patiënten zie van vlees en bloed. Dat zijn de patiënten waar al die wetenschappers over schrijven; ze zitten bij mij in de spreekkamer of leuker nog, ik zit bij hen thuis op de koffie. Daar kijk ik onbeschaamd in de keukenkasten en in het beruchte medicijnkastje naast de spiegel in de badkamer dat vol zit met onduidelijke pillen waarvan niemand meer weet waarvoor ze waren.

Recensie:
Inhoud:
Het eerste hoofdstuk is een soort samenvatting en het meest praktische hoofdstuk. Hierin behandelt de auteur in het kort alle belangrijke punten uit haar boek. De andere hoofdstukken zijn eigenlijk een verdieping van al deze punten.

Na het eerste hoofdstuk behandelt de auteur eerst de geschiedenis van allerlei diëten en noemt ze goede en slechte dingen die hier uit voortgekomen zijn. Daarna gaat ze in op allerlei dingen over gewicht, zoals obesitas, BMI en soorten vet.
Tussendoor komen wel wat dieetadviezen langs en de auteur vergelijkt ook (met behulp van literatuurstudies) de effecten van verschillende diëten. Toch is dit duidelijk geen dieetboek. Omdat de auteur zoveel verschillende diëten benoemt en daardoor een overzicht geeft, is het voor de geïnteresseerde lezer een mooi startpunt om verder te zoeken naar informatie over bepaalde onderwerpen, eventueel ook naar wat praktischere boeken zoals kookboeken die passen binnen een bepaald dieet.

In het tweede deel van het boek behandelt ze onderwerpen over het lichaam, zoals de stofwisseling, spijsvertering, suiker, hormonen (vooral insuline en verzadigingshormonen). Ze gebruikt hierbij vaak analogieën om dingen iets begrijpelijker te maken.

Deel drie bevat vier hoofdstukken over wat je zelf kunt aanpakken, namelijk slaap, vasten, stress en beweging. Ze gaat ook in op de effecten hiervan.
Dit is geen boek met praktische richtlijnen en lijstjes of recepten voor een gezondere leefstijl, al kan je die er wel zelf uit construeren. De auteur geeft hier genoeg aanknopingspunten voor en toch een paar lijstjes met bijvoorbeeld de glycemische index en de glycemische lading van bepaalde voedingsmiddelen.

Het laatste deel bevat maar één hoofdstuk, namelijk extra achtergrondinformatie over diabetes.
Ook al heeft de auteur zich gespecialiseerd in diabetes, de informatie over gezond leven is voor iedereen nuttig, zoals het hoofdstuk over (goed) slapen. Bij sommige dingen die de auteur noemt, waarschuwt ze wel dat je die in overleg met je eigen arts moet proberen.

Schrijfstijl:
"Leefstijl op recept" staat barstensvol informatie, zonder afbeeldingen om het "luchtiger" te maken. De auteur probeert alles op een duidelijke, iets versimpelde manier uit te leggen. De "technischere" uitleg staat altijd in speciale kaders, die je als gewone lezer kunt overslaan, maar die wel meer informatie geven.

De auteur maakt veel gebruik van wetenschappelijke bronnen, die ook allemaal in de literatuurlijst achterin genoemd worden. Toch staan er nog wat zinnen in het boek waarbij je een bronvermelding zou verwachten, maar deze niet gegeven wordt.

Spelfouten/Typefouten:
- p 130:
Als zij blij zijn. Blijf jij ook blij. =
Als zij blij zijn, blijf jij ook blij.
- p 235:
#FloortjeDessingnaarheteindevande wereld! =
#FloortjeDessingnaarheteindevandewereld!
- p. 252:
via de de urine =
via de urine

Kaft:
De kaft is lichtblauw met daarop een doormiddengebroken plastic kokertje (de vorm van sommige medicijnen), waaruit allerlei voorwerpen komen vallen die te maken hebben met de onderwerpen in het boek, zoals een boterham met kaas, fruit en groente, een weegschaal, sportattributen, een klok en hartjes.

Conclusie:
Het is een interessant boek voor mensen die meer achtergrondinformatie willen over de effecten op het lichaam van bepaalde keuzes (slapen, bepaald soort voedsel, beweging, etc), maar geen studieboeken van de opleiding Geneeskunde kunnen of willen lezen. Jacqui van Kemenade heeft dit boek namelijk wel geschreven voor een algemeen publiek. Het is echter geen luchtig verhaal geworden, maar echt een boek dat je aandachtig moet lezen om de redeneringen te kunnen volgen.
Als je op zoek bent naar een boek vol praktische lijstjes, recepten en tips, is dit niet het goede boek.

Herleesbaarheid:
Ja.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.