Ei enää mitään

Registered by wingruzenawing on 9/12/2022
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by wingruzenawing on Monday, September 12, 2022
There There 2018, suom. Jussi Korhonen, Aula & co. 2020. 329 s.

USA:n PEN-järjestön Hemingway-palkinto
American Book Award
Pulitzer-ehdokkuus 2019


Kirja kertoo cityintiaanien elämästä Oaklandissa Kaliforniassa.

Tekstistä löytyy selitys teoksen nimelle: Radioheadin kappaleessa There There sanotaan "just 'cause you feel it doesn't mean it's there" - että vain se että tuntee jotain ei tarkoita että se on olemassa. Suomentaja taas on saanut nimivinkin maininnasta, että Gertrude Steinin teoksessa Everybody's Autobiography sanotaan tästä Oaklandista: "Siellä ei ole enää mitään."

Aluksi cut up -rakenne näytti sen verran hankalasti haltuunotettavalta, että tein muistilistan keskeisistä henkilöistä, joiden sukulaisuus- ja muut suhteet ovatkin aika kaikenkirjavat. ("Hän on tavallaan sinun tätisi, luulisin, intiaanien tyyliin.") Kokolailla piruparkoja Orangen henkilöt ovat, mutta kirjailija - itsekin intiaani - kuvaa heitä milloin lämpimän myötätuntoisesti, milloin mustanhumoristisesti ja lopuksi aika murheellisesti.

Nykypäivään päivitetty kuva intiaanien vähemmistöasemasta, juurien etsinnästä ja suhtautumisesta omaan identiteettiin ilmenee alleviivaamatta, välähdyksinä kirjan vauhdikkaan tarinan lomassa. Esimerkiksi Denen suulla Orange kommentoi intiaanien kokemusten dokumentoinnin vaikeuksia ja Opalin avulla oman kulttuurin säilyttämisen ongelmia. "Perinnetietoisuus on etuoikeus. Etuoikeus, johon meillä ei ole varaa."

- ruzena

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.