Steve Jobs, de biografie

Ruil- en weggeefboek!
by Walter Isaacson | Biographies & Memoirs |
ISBN: 9789000302727 Global Overview for this book
Registered by estroocloeck of Haarlem, Noord-Holland Netherlands on 8/15/2022
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by estroocloeck from Haarlem, Noord-Holland Netherlands on Friday, December 9, 2022
[Book registered using a prenumbered label]

Journal Entry 2 by wingAnonymousFinderwing on Friday, December 9, 2022
zijn. Degenen die dingen anders zien. Zij zijn niet gek op regels. En ze hebben geen respect voor status quo. Je kunt ze citeren, het met ze oneens zijn, ze verheerlijken of kwaad over ze spreken. Zo’n beetje het enige dat je niet met hen kunt doen, is ze negeren.  Omdat zijn dingen veranderen. Zij brengen het menselijk ras vooruit. En terwijl sommigen ze zullen beschouwen als de gekken, zien wij genieën. Omdat mensen die zo gek zijn om te denken dat zij de wereld kunnen veranderen....degenen zijn die het doen. Think different (niet Think differently, maar different, als in Think Beauty) is Apples reclameslogan uit 1997. 

Think different is de biografie van Steve Jobs geschreven door Walter Isaacson. Geweldig om te lezen, niet alleen voor Apple adepts zoals ik (1 Mac, 2 iPhones, 1 iPad, 4 iPods en dat is alleen nog maar voor mezelf...), maar voor iedereen die wil kennismaken met een bijzonder mens en zich afvraagt hoe hij het fenomeen Apple voor elkaar kreeg.  Focus op het product! Wat mij betreft zijn dit de highlights:

Steve’s eerste baan was bij Atari, die videospelletjes maakte. Technologisch personeel was toen, in 1974, veel gevraagd en Atari’s slogan was Maak plezier, verdien geld. Dat sprak Steve aan en hij wandelde op zijn sandalen de hal van Atari binnen en eiste een baan. Het hoofd van de technische afdeling kreeg een telefoontje van de receptie: We hebben een hippieknul in de hal, hij zegt dat hij niet weggaat totdat we hem in dienst genomen hebben. Moeten we de politie bellen of hem binnenlaten? Hij werd binnengelaten. Niet iedereen was daar even blij mee. Er werd geklaagd: Die vent is een verdomde hippie met een zweetlucht. Hij is onmogelijk in de omgang. Jobs geloofde dat zijn vegetarisch dieet met heel veel vruchten het ontstaan van lichaamsgeur voorkwam, en douchte daarom weinig en gebruikte geen deo. Zijn theorie klopte niet.  Maar Atari hield hem wel....

Apple 

Zijn vriend en Atari-collega Wozniak vindt als het ware de standalone computer uit: in juni 1975 slaat hij wat toetsen aan en de letters verschijnen op zijn eigen scherm. Dat was de eerste keer in de geschiedenis van de PC. Jobs was onder de indruk. Qua persoonlijkheden verschilden zij als dag en nacht: Woz wilde alles gewoon weggeven, elkaar helpen, ruilen en delen. Hij ontwierp de Apple I om hem gratis weg te geven. Jobs haalt Woz over een bedrijfje te starten, niet om het geld, maar om het avontuur. Jobs verkoopt zijn Volkswagenbusje, Woz zijn rekenmachine (ter waarde van $500). Nu nog een naam. Jobs zit net op weer een fruitdieet en komt met Apple. Leuk, vlot, niet intimiderend en het zorgt ervoor dat ze boven Atari in het telefoonboek komen. Het kost Jobs jaren later honderden miljoenen om de claims van de Beatles en hun Apple Holding, af te kopen.

Productlanceringen

Woz is het technisch genie, Jobs de man van de visie en de marketing. De product-lanceringen worden legendarisch. In 1984 wordt de Macintosh, opvolger van de Apple II, gelanceerd met een spectaculaire show: “Het is 1984. Het lijkt alsof IBM alles wil. ...Dealers zijn bang voor een door IBM gedomineerde en gecontroleerde toekomst.....IBM richt zijn kanonnen op de laatste hindernis voor de heerschappij in de industrie: Apple. ....Heeft George Orwell gelijk gehad?”  Er komt een fantastische spot, gefilmd in London in Blade Runner sferen, met skinheads als Big Brother soldaten. De heldin gooit met een moker het beeld kapot. De presentator zegt:  “Op 24 januari zal Apple de Macintosh introduceren. En je zult zien waarom 1984 niet op “1984” zal lijken. “ Jobs haalt de Macintosh uit de zak, sluit muis en toetsenbord aan en geeft een demo. Het publiek snakt naar adem.  Dan drukt Jobs op de muis, en de Mac is de eerste computer die zichzelf introduceert:  “Hallo, ik ben Macintosh. Het is absoluut geweldig om uit die zak te zijn. “ Het publiek wordt gek, de ovatie duurt 5 minuten.

Weg en weer terug

Steve wordt in 1985 na ruzie in de top, bij Apple weggestuurd, maar jaren later, in 1997 weer teruggevraagd als Apple aan de rand van de afgrond staat, 90 dagen van faillissement. In de tussentijd heeft hij met Pixar “Toy Story”  en andere animatiefilms gemaakt en is er erg rijk van geworden. Maar zijn hart ligt bij Apple.  Hij snijdt 70% in zijn visie overbodige producten weg, ontslaat 3000 man en gaat weer winst maken.  Hij focust op nieuwe, betere versies van de Mac.

iPod

In 2001 spat de internetbubble uiteen en vele computerbedrijven worstelen om het hoofd boven water te houden. Er wordt minder uitgegeven aan R&D en er komen weinig nieuwe producten uit. Maar Steve heeft een visioen en besluit juist meer aan onderzoek uit te geven en een heleboel nieuwe dingen uit te vinden, zodat Apple, als de crisis voorbij was, ver voor zou lopen op de concurrentie. Vanaf 1999 was Apple al bezig toepassingen te ontwikkelen die liggen op het snijpunt van creativiteit en technologie: Final Cut Pro, iMovie, iDVD, iPhoto, Garageband en iTunes. Steve ziet de computer als digitale hub, zoadat allerlei randapparatuur kan worden ontwikkeld die heel simpel is.

In 2000 begint hij binnen Apple aan te dringen op het ontwikkelen van een digitale muziekspeler.  De benodigde onderdelen zijn echter nog niet beschikbaar.  Dan komt Toshiba in 2001 met een harde schijf ter grote van een 2Euro stuk en een capaciteit van 5 GB. Toshiba heeft geen idee wat ze ermee zou willen. Apple wel. In oktober 2001 wordt de iPod gelanceerd.  En er wordt doorontwikkeld: in 2004 was de aanvraaag voor het patent op de iPad al ingediend, maar alle functionaliteit ervan werd eerst de de iPhone ingezet. De eerste iPhone ziet het licht in 2007. De iPAD kwam in 2010.

Perfectionist

Jobs overlijdt op 5 oktober 2011, nog geen jaar na het verschijnen van zijn biografie.

Jobs was een perfectionist. Dat leidde tot de end-to-end controle die Apple had over alle producten. Geen licenties van het besturingssysteem voor andere computerbedrijven. Geen mogelijkheden voor gebruikers om componenten toe te voegen of zelfs maar de batterij te vervangen.  Hij had een binaire visie op de wereld. Het was goed of fout. Of eigenlijk “geweldig”  of rotzooi, met niets er tussen. Mensen waren helden of hufters, en soms allebei op 1 dag.

Product staat centraal

Jobs had uitgesproken ideeen over zijn klanten: ze hebben geen idee wat ze willen totdat ze het zien. Hij haalt Henry Ford aan: “ als ik de klanten had gevraagd wat zij hadden willen hebben, hadden ze gezegd: een sneller paard. “.  Hij had ook een mening waarom verval toeslaat in bedrijven als IBM en Microsoft:  ze gaan meer waarde hechten aan de omzet dan aan de producten die daarvoor zorgen. In zijn levensvisie stond het product altijd centraal.

Leiderschap

Jobs kon ook heel gemeen zijn en mensen kwetsen.  Volgens de schrijver was dat bewust, Jobs kreeg hiermee veel mensen zover dat zij dingen deden waarvan ze niet dachten dat ze het konden. Alles voor de perfectie! Beleefde en zachte leiders zijn volgens de schrijver niet effectief als verandering noodzakelijk is. Maar Jobs had er ook veel last van, hij vervreemdde mensen en bedrijven van zich. Was het de beste vorm van leiderschap? 

Drijfveren

Jobs beschrijft in het boek zijn drijfveren als volgt: iets willen teruggeven aan de mensheid, waardering tonen voor alle bijdragen die voor ons zijn geleverd en iets toevoegen aan de ontwikkeling ervan.  Hij zei graag te denken dat er iets blijft leven na de dood: “het is raar om te bedenken dat je wijsheid en ervaring opdoet, en dar dat dan zomaar weg is”. Hij wil geloven dat je bewustzijn misschien blijvend is, in plaats van klik, weg. “misschien dat ik daarom nooit een aan-uit schakelaar op de Apple wilde hebben. “.

Geweldig boek, uit de carrière van Jobs putten veel managementboek-schrijvers allerlei managementlessen. Deze biografie is in samenwerking met Steve gemaakt en geeft een heel mooi inkijkje in hoe hij zèlf zijn leven en werk heeft beleefd.

Journal Entry 3 by estroocloeck at Haarlem, Noord-Holland Netherlands on Friday, December 9, 2022
Dom, weer een post geplaatst zonder in te loggen. Wat ik er van vond lees je dus hierboven.

Released 1 yr ago (12/9/2022 UTC) at Stoofsteeg 35-49 minibieb / LFL (niet openbaar) in Haarlem, Noord-Holland Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Hey daar vinder!

Je hebt me gevangen!

Meld hier op de site dat ik bij jou ben, dat kan met een avatar, maar eventueel óók anoniem. In ieder geval gratis, zonder SPAM en zonder verplichtingen!
Lees mij en laat mij dan weer vrij. Mijn voorgaande lezers kunnen mijn reizen volgen, en als je je registreert bij BookCrossing kun jij ook mij en je andere boeken volgen over de wereld! Iedere keer dat het boek opgepikt, gelezen en vrijgelaten wordt, krijg je een emailtje.

Vrijlaten kun je doen door mij naar de vindplek terug te brengen,
óf je geeft me door aan een vriend/vriendin, je tante of neef,
óf je laat me ergens los in het wild, bijvoorbeeld op het station of op een bankje.
Neem me mee op vakantie! Of laat me achter op je werk. Of bij de tandarts....
Wat jij wilt! Zet me echter niet in je kast, daar word ik ongelukkig van... :-(

Want ik hou van reizen! Veel leesplezier met mij!


Journal Entry 5 by estroocloeck at - Ergens in Haarlem in Haarlem, Noord-Holland Netherlands on Sunday, January 22, 2023

Released 1 yr ago (1/22/2023 UTC) at - Ergens in Haarlem in Haarlem, Noord-Holland Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Hey daar vinder!

Ik was opeens weg, uit mijn thuis-minibieb, zonder bericht achter te laten! Maar nu ben ik weer terecht want …..

Je hebt me gevangen!

Meld hier op de site dat ik bij jou ben, dat kan met een avatar, maar eventueel óók anoniem. In ieder geval gratis, zonder SPAM en zonder verplichtingen!
Lees mij en laat mij dan weer vrij. Mijn voorgaande lezers kunnen mijn reizen volgen, en als je je registreert bij BookCrossing kun jij ook mij en je andere boeken volgen over de wereld! Iedere keer dat het boek opgepikt, gelezen en vrijgelaten wordt, krijg je een emailtje.

Vrijlaten kun je doen door mij naar de vindplek terug te brengen,
óf je geeft me door aan een vriend/vriendin, je tante of neef,
óf je laat me ergens los in het wild, bijvoorbeeld op het station of op een bankje.
Neem me mee op vakantie! Of laat me achter op je werk. Of bij de tandarts....
Wat jij wilt! Zet me echter niet in je kast, daar word ik ongelukkig van... :-(

Want ik hou van reizen! Veel leesplezier met mij!


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.