Året med 13 månader

by Åsa Linderborg | Biographies & Memoirs |
ISBN: 9177954645 Global Overview for this book
Registered by Panzeranzi of Göteborg, Västergötland Sweden on 11/1/2021
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Panzeranzi from Göteborg, Västergötland Sweden on Monday, November 1, 2021
"Året med 13 månader är en dagbok från hösten 2017 till hösten 2018. Det är ett dramatiskt år i Sverige, med stora konflikter runt populismen, yttrandefriheten, metoo och Svenska Akademien. Under detta dagboksår intar Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg en egen, kontroversiell position. Ett par månader innan hon fyller femtio år, blir hon lämnad av mannen hon älskar. Fyra dagar senare anklagas hon för ett självmord. Barnet i uppväxtskildringen Mig äger ingen är nu en vuxen kvinna som måste hantera två kriser, en privat och en professionellt. Det är en självprövande, polemisk skildring av offentligheten och en kvinna i dess mitt, av ställningstaganden, svek, tvivel och känslor kring mediernas makt och det oundvikliga åldrandet." (bokus.se)

Jag är ambivalent till boken. Förstår att den pockade på att bli skriven och jag kan tycka att den är viktig för att få ännu en vinkel av vad som hände när #metoo fyllde tidningar, TV och sociala medier, men - och det kommer ett stort MEN - jag känner att Linderborg inte riktigt får grepp om hur det kan bli så att människor hängs ut i den tidning hon försvarar med näbbar och klor. Det finns förklaringar och ett visst ansvarstagande, men jag ser inte att det finns en klar tanke om hur det hela borde ha skötts, vad man kan lära sig framåt eller hur man ska försöka att inte agera för fort för att sälja lösnummer.

Journal Entry 2 by Panzeranzi at Övre hallen in Centralstationen, Stockholm Sweden on Monday, November 1, 2021

Released 2 mos ago (11/2/2021 UTC) at Övre hallen in Centralstationen, Stockholm Sweden

WILD RELEASE NOTES:

Släpps på BC-fika på Espresso House

Journal Entry 3 by ellamiss at Stockholm, Stockholm Sweden on Tuesday, November 2, 2021
Tog med mig boken från Stockholmsfikat på Espresso House i Centralstationen. Stab92 står på tur att läsa efter mig.

Journal Entry 4 by ellamiss at Stockholm, Södermanland Sweden on Friday, November 12, 2021
"... en ofullkomlig människa i en ofullkomlig värld ..." står det i ett av recensionsfragmenten på bokomslaget. Ja, det är vackert hur Åsa Linderborg vågar blotta sin osnygga del i upprätthållandet av den patriakala respektive mediala makten. Är det självironi, brutal ärlighet eller en blind fläck att hon avslöjar att sonen kallar henne el Patrón? Jag tvivlar inte på kärleken mellan dem, men benämningens konnotation ... wow. Det finns dock en del reflektion i dagboken och jag gillar när Linderborg tittar på sitt eget beteende och faktiskt försöker förändra det till att bli mindre sexistiskt, påträngande och arrogant. Även resonemanget kring texterna om Benny Fredriksson är sympatiskt, om man kan uttrycka sig så, hennes förvåning och genans över att faktiskt ha publicerat det hon gjorde. Flera gånger uttrycker hon hur konstigt det är att hon inte har något minne av att ha skrivit på det sätt hon skrev. Lasse Diding säger vid ett av hennes besök att det är så hjärnan gör för att vi ska kunna leva med oss själva; förtränger, glömmer, ändrar om i minnet: "Man kan skratta åt vissa människor med deras grandiosa livslögner, men det är så de flesta skapar sina liv". (s.365)
Jag tycker att det här är en bok värd att läsa för att den så tydligt visar mänsklig obetänksamhet och dess konsekvenser.
Håller också med förra läsaren Panzeranzi om att Linderborg trots allt inte riktigt kopplat, eller velat koppla, orsak och verkan. Och det känns inte som om "utvärderingen" av året tagits riktig på allvar.
Boken ska nu vidare till stab92.

Released 1 mo ago (12/7/2021 UTC) at -- By post or by hand/ in person, RABCK , bookring/ray, Stockholm Sweden

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Till stab92.

Journal Entry 6 by stab92 at Stockholm, Södermanland Sweden on Wednesday, December 8, 2021
Tack, Den här blir verkligen spännande att läsa både för Åsa L och för föregående journaler.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.