Jag är Adua

by Igiaba Scego | Literature & Fiction |
ISBN: 9188681211 Global Overview for this book
Registered by Panzeranzi of Göteborg, Västergötland Sweden on 4/10/2021
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Panzeranzi from Göteborg, Västergötland Sweden on Saturday, April 10, 2021
"I Jag är Adua får vi följa tre personer som lämnar Somalia för Italien under tre olika historiska perioder: den italienska kolonialismen, Somalia på 1970-talet och nutiden, då Medelhavet har förvandlats till en grav under öppen himmel.
Zoppe lockas till Rom för att arbeta som tolk under trettiotalet och blir ett verktyg i Mussolinis imperiebyggnad italienska Östafrika. På sjuttiotalet flyr hans dotter Adua den socialistiska diktaturen i Somalia till Rom med drömmar om att bli filmstjärna, en ny Marilyn Monroe. Men villkoren för en svart kvinna i den tidens italienska filmindustri är hårda, och efter illa betalda roller i mjukporrfilmer som bryter ner hennes själ och kropp fastnar hon i Rom och åldras i ensamhet och självförakt. I en kombination av barmhärtighet och behov av närhet och uppskattning gifter hon sig med Titanic, en mycket ung somalier som kommit illegalt i gummibåt över Medelhavet.
Jag är Adua är en högaktuell roman som sätter frågor om migration, rasism, tillhörighet och identitet på sin spets.

IGIABA SCEGO är författare och journalist, född i Rom 1974 av somaliska invandrare. Hon har blivit en uppmärksammad röst i den italienska samtidslitteraturen, inte minst för att hon sätter fingret på den identitetsproblematik som många med tillhörighet i två kulturer upplever. En av hennes artiklar om flyktingar som tvingas göra den livsfarliga resan till Europa över havet, »Det är ingen tragedi, det är dråp« [2015], översattes till svenska och publicerades i DN. Hon uppmärksammades också som en av tre starka italienska författare i Cecilia Schwartzs artikel »Kvinnorna som tänjer på Italiens litteratur« i SvD under våren 2016." (bokus.com)

Jag har läst en del om Somalia de senaste åren och har längtat att få läsa en roman skriven av en somalier om landet för att få en blick "inifrån". Landet är splittrat på så många olika sätt, inte minst för att det var kolonialiserat av Italien och Storbrittanien, två mycket olika länder, men också för att somalier har spritts över hela världen på grund av det långa inbördeskriget efter den kommunistiska diktaturen. Den här romanen får med mycket av det och samtidigt en nutida skildring av flyktingarna som tar sig över Medelhavet till Italien. Tummen upp för att det somaliska språket finns med genom boken med en ordlista längst bak.

Bokstråle:
hingrald
LeishaCamden
Askeladda
lunacia

ElisfromSweden

Journal Entry 2 by Panzeranzi at Göteborg, Västergötland Sweden on Thursday, April 15, 2021

Released 6 mos ago (4/15/2021 UTC) at Göteborg, Västergötland Sweden

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Till hingrald

Journal Entry 3 by winghingraldwing at Horred, Västergötland Sweden on Wednesday, April 21, 2021
Boken låg och väntade på mig och jag ska strax börja läsa den. Tack 🙏

Journal Entry 4 by winghingraldwing at Motala, Östergötland Sweden on Wednesday, April 28, 2021
Tack Panzeranzi att du erbjöd boken. Den gav mig mycket och jag har bara läst faktaböcker om Somalia tidigare Nu kanske det blir mer läsning.

Released 5 mos ago (4/28/2021 UTC) at By mail / post / courier, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Många öden!

Journal Entry 6 by LeishaCamden at Alna bydel, Oslo fylke Norway on Thursday, May 6, 2021
Boken är i Norge! Ska läsa den mycket snart, det blir intressant. Tack hingrald för det fina bokmärket! Hur visste du at jag tycker om påfåglar?? 😊

Journal Entry 7 by LeishaCamden at Alna bydel, Oslo fylke Norway on Thursday, June 10, 2021
Boken är läst och jag tyckte mycket om den. Mycket bra skrivet och en intressant berättelse. Verkligen glad att jag fick chansen att läsa denna.

Released 4 mos ago (6/10/2021 UTC) at -- By post or by hand/ in person, RABCK , bookring/ray, Oslo fylke Norway

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Denna skulle nu ha rest vidare till Askeladda men jag träffade lunacia i dag och gav den till henne. Tror nog att Askeladda har tillräckligt att läsa så att det går bra om hon får vänta lite längre 😉 Hoppas det går bra Panzeranzi!

Journal Entry 9 by winglunaciawing at Grünerløkka bydel, Oslo fylke Norway on Thursday, June 10, 2021
Jeg sneik i køen! Denne ble med meg hjem fra treffet i dag, selv om egentlig Askeladda skulle ha den. Usikker på når jeg får lest den.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.