De blå silkesstrumporna

by Elin Wägner | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingDeepswampwing of Björkhagen, Stockholm Sweden on 12/17/2020
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingDeepswampwing from Björkhagen, Stockholm Sweden on Thursday, December 17, 2020
Författaren och journalisten Elin Wägner var en viktig föregångare i den svenska kvinnorörelsen. Hon gick i bräschen för kvinnlig rösträtt, och hennes verk genomsyras tydligt av hennes politiska idéer inom feminism och fredsarbete.

Wägners novell De blå silkesstrumporna handlar om Bjutti som har köpt ett par nya silkesstrumpor, alldeles himmelsblå sådana. Hennes väninna Marie med sina egna bruna blir förstås avundsjuk men snabbt visar det sig att de gamla bruna strumporna räddar henne från att få sin framtid omkullkastad. I De blå silkesstrumporna speglas Elin Wägners samhällskritik gentemot en mansdominerad värld. Med bitsk humor skildrar Wägner kvinnors ständiga kamp. Novellen är hämtad ur novellsamlingen Spinnerskan (1948).

“Även Elins Wägners De blå silkesstrumporna pulserar av stridslystnad och har också en härligt humoristisk berättarstil […]” – Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet– Han är ute på spår efter dem, viskade hon, så lågt att jag knappast hörde det. I morse kom han in i rummet, där jag sitter, och vi flög alla upp och stod vid våra platser i väntan på att han skulle passera. Men han gick inte igenom utan snusade som en setter, som fått upp ett spår, och så stannade han vid mitt bord och tittade först neråt golvet och sen rakt i ansiktet på mig och så sa han: Hör nu fröken, brukar ni gå i himmelsblå strumpor?

Journal Entry 2 by wingDeepswampwing at Oskarshamn, Småland Sweden on Monday, December 21, 2020

Released 1 yr ago (12/21/2020 UTC) at Oskarshamn, Småland Sweden

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Gott Nytt År!

Journal Entry 3 by wingHaugtussawing at Stavanger, Rogaland fylke Norway on Sunday, January 24, 2021
Oi - ser at jeg har helt glemt å gi beskjed at jeg har mottatt boka. Men det har jeg :-)
Den er lest også, og jeg likte den. Hvordan de blå silkestrømpene spiller en viktig rolle både når det gjelder og bli lagt merke til, og til å blende inn i mengden, og om å stå opp for det man mener og tror på.
Men så var det matematikken da.....

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.