Viimeinen kiusaus

by Niko Kazantzakis | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9513089649 Global Overview for this book
Registered by Tarna of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 6/23/2016
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by Tarna from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, June 23, 2016
Kreikkalainen alkuteos Ό τελευταίος πειρασμός (O Teleutaios Peirasmos) (1952/1955). Suomentanut Elvi Sinervo. 2. painos. Keltainen kirjasto 13. Helsinki : Tammi 1957/1988. Sidottu, 433 sivua.
Päällys: Ulla Vuorinen.

Kazantzakis kuuluu niihin kirjailijoihin, joita luin ja joihin tykästyin joskus nuorena. Viimeinen kiusaus taitaa olla vaihtohyllylöytö muutaman vuoden takaa. Erilaiset Raamattu-tulkinnat kiinnostavat ja niin tietty tämäkin. Toivottavasti saan ryhdyttyä lukupuuhiin – on vain niin paljon muutakin, mikä pitäisi lukea...

Takakansi:
”Viimeinen kiusaus on kokonaisuutena ja sisäiseltä hahmotukseltaan valtava maailmannäytelmä, jossa yhtyvät kaikki Kazantzakisin persoonallisuuden ja neron luovat voimat ja jonka arvo pysyy monien muiden arvojen väljähtyessä. Jeesuksen ja Juudaksen välinen henkienkamppailu on tämän maailmankirjallisuuden merkillisimpiin kuuluvan romaanin tärkein aines. Juudas on siinä tosiasiassa ihmiskunnan edustaja: Kazantzakis on hänessä henkilöinyt uskonsa ihmiseen, hänen kykyynsä kärsiä ja voittaa maailman kohtalonsa alaisenakin. Maria Magdaleenan persoonaan kirjailija taas on koonnut evankeliumin rakkaudensanoman: hän käsittää parhaiten opin tämän puolen, ja hänelle annetaan synnit anteeksi, koska hän on paljon rakastanut. Maria Magdaleena, Jeesuksen nuoruudenrakastettu, sittemmin portto ja lopulta nöyrän taivaallisen rakkauden ruumiillistuma, kuuluu Juudaksen ja rabbiini Simeonin ohella Viimeisen kiusauksen suurimpiin henkilökuviin. Tässä romaanissa Kazantzakis kohoaa kertojana itsensä Thomas Mannin verroille.”

Toini Havu



Etulieve:
Viimeinen kiusaus, Kazantzakisin nerokas, vahva, omaperäinen ja johdonmukainen tulkinta Jeesuksen elämästä, on todellinen mestariteos, jonka perusteella mm. Thomas Mann esitti hänelle Nobelin kirjallisuuspalkintoa. Mutta sen persoonallinen näkemys Raamatun tapahtumista herättää myös helposti kiivasta vastustusta, ja esim. katolinen kirkko sijoitti sen 1954 kiellettyjen kirjojen listalle. Vastaavanlaista mainosta on saanut romaaniin pohjautuva elokuva, Martin Scorcesen ohjaama Kristuksen viimeinen kiusaus (1988).
Värikkäin vedoin Kazantzakis maalaa eteemme sen todellisuuden josta Jeesuksen elämäntyö nousee. Maa on roomalaisten legioonien ”suojeluksessa”, mutta siellä kuohuu jatkuvasti: vapaustaistelijoita naulitaan ristiin tuhansittain. Ristien varjossa kansa elää elämäänsä: iloitsee ja suree, viettää juhlia, seuraa johtajiaan tai kiroaa heidät, unelmoi tulevasta vapauttajasta.
Kazantzakisin Jeesus on ihminen – ei enempää eikä vähempää – ja hänen taakkanaan on viimeiseen asti vapaus ja siis myös pakko valita tavallisen ihmisen pienen maisen onnen ja Jumalan pojan lunastustehtävän välillä. Häntä raastavat jatkuvasti epäilykset ja kiusaukset ja hänen näkemyksensä omasta kutsumuksestaan muuntuu ja vaihtuu ajan kuluessa. Viimeisen kiusauksensa Jeesus kokee ristillä, kun hän tuskien näännyttämänä näkee unessa saavansa osakseen sen elämän, josta hänen oli kieltäydyttävä tehtävänsä täyttääkseen.
Teoksen toiseksi päähenkilöksi ja kenties kaikkein mielenkiintoisimmaksi hahmoksi nousee Juudas. Hänet Kazantzakis kuvaa voimakkaaksi, määrätietoiseksi idealistiksi ja taistelijaksi, joka toimii sekä Jeesuksen apuna ja tukena että hänen vastavoimanaan.

Takalieve:
NIKO KAZANTZAKIS
(1885–1957), yksi tämän vuosisadan suurimmista kreikkalaisista kirjailijoista, oli koulutukseltaan lakitieteen tohtori ja perehtynyt lisäksi mm. filosofiaan. Hän toimi monin tavoin Kreikan valtiollisessa elämässä, mm. kulttuuriministerinä, sekä vuodesta 1947 Unescon tehtävissä. Vuonna 1956 hän sai kansainvälisen rauhanpalkinnon työstään vapauden ja rauhan hyväksi. Kazantzakisin laaja ja monipuolinen tuotanto käsittää matkakertomuksia, tutkimuksia, maailmankirjallisuuden kreikannoksia sekä arvostettuja näytelmiä ja runoutta. Hänen pääteoksenaan pidetään 33000-säkeistä runoelmaa Odisia, joka jatkaa Odysseuksen tarinaa siitä mihin se Homerokselta jäi. Mutta kansainvälisen kuuluisuuden Kazantzakisille ovat tuoneet hänen elämänsä viimeisenä vuosikymmenenä kirjoittamansa seitsemän romaania. Suomeksi häneltä on julkaistu romaanit Kerro minulle, Zorbas, Ikuinen vaellus, Viimeinen kiusaus, Vapaus tai kuolema, Pyhä köyhyys ja Veljesviha sekä muistelmateos Tilinteko El Grecolle.

Nikos Kazantzakis Wikipediassa
Nikos Kazantzakis Ortodoksi.netissä
Nikos Kazantzakis Kreeta.orgissa


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.