Äitejä ja poikia

by Colm Tóibín | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9513166783 Global Overview for this book
Registered by wingFlower78wing of Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on 5/23/2015
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingFlower78wing from Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, May 23, 2015
Takakannesta:

"Colm Tóibín tietää, kuinka sydän särjetään

Julman kaunis novellikokoelma äidin ja pojan suhteesta, sanattomista luopumisen hetkistä, peruuttamattomista tasapainon muutoksista. Tóibínin kuulaan pidättyväinen kieli taipuu novellitaiteen vaatimuuksiin tavalla, joka jää taatusti mieleen. Kokoelmassa ei ole yhtään löysää lausetta, yhtä puolitekoista ajatusta. Tiiviin, tarkkaan punnitun pinnan alle kätkeytyy kuitenkin pakahduttavan melankolinen pohjavirta, emotionaalinen kurimus, joka niin olennaisella tavalla kuvastaa äidin ja lapsen suhdetta. Kätkemisen teemassa piileekin Tóibínin taika. Verhoja suljetaan, tunteita piilotetaan, salaisuuksista vaietaan. Onko totuuden aina paras tulla ilmi - se jää lukijan itsensä päätettäväksi."

Journal Entry 2 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, September 2, 2016
Tässä kirjassa oli vaikuttavia ja tunteita herättäviä novelleja, vaikka onkin pakko myöntää, että kaikkia en ihan ymmärtänytkään. Novellit ovat sävyltään aika surullisia eikä äidin ja pojan suhde ole missään novellissa helppo. Positiivista oli se, että osassa novelleista näkökulma oli äidin, osassa pojan.

Aiemmin luin Tóibínin kirjan Brooklyn ja sen ihastuttamana ja innoittamana hankin tämän kirjan. Totesin nyt tämän luettuani, että olen kuitenkin enemmän romaanien kuin novellien lukija.

Journal Entry 3 by wingFlower78wing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, September 11, 2016

Released 7 yrs ago (9/13/2016 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Löytyykö seuraava lukija pks-vakiomiitistä?

Ei sattunut löytymään. Olisikohan joku joissain päin Suomea, joka haluaisi lukea tämän?

* Varattu Taryalle *

Journal Entry 4 by wingFlower78wing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, October 9, 2016

Released 6 yrs ago (10/9/2016 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Löytyisiköhän tälle kirjalle kuriiri Tmarjun järjestämästä Café Köketin miitistä? Kirja on matkalla Taryalle.

Journal Entry 5 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, October 11, 2016
Sain kirjan Kesikseltä illan vakiomiitissä, kiitos Flower78 ja Kesis! Kirjan esittelyssä kolahti sana "novellikokoelma", sillä tykkään novelleista ja tiedän toisenkin crossarin, joka niistä tykkää, joten tälle saattaa olla seuraavakin lukija tiedossa ;)

Journal Entry 6 by wingTaryawing at Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Tuesday, January 4, 2022
Hain tämän kirjan kotoa mökille jo kesällä, mutta en ehtinyt lukea sitä, joten otin sen marraskuussa sitten mukaani maalta. Pidin sekä Brooklynistä että Nora Websteristä, ensiksimainitusta ehkä vähän enemmän, ja lähiaikoina voisin ottaa tämän lukuun, kunhan saan ensin nämä pari keskeneräistä kirjaa ja vielä yhden aloittamattoman postitettavan luetuksi. Kirja sopii tämän vuoden BC Helmet -lukuhaasteessa varmaan moneenkin kohtaan, mutta käytän sen kohtaan 39: novellikokoelma.

* * * * *
Edir 24.1.2022: No niin, lukeminen aloitettu, kun sain pari dekkaria alta pois. Menossa on vasta 20/315, mutta jatkan tästä :) Kirja ehti odottaa sen verran kauan, että saan sen myös tämänvuotiseen TBR-vuoren louhintahaasteeseen.

Journal Entry 7 by wingTaryawing at Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Wednesday, January 26, 2022
Pariin päivään ei ole juurikaan ollut aikaa lukea. Nyt menossa on 136/315 eli neljäs novelli, ajattelin lukea tämän tänään loppuun :)

Journal Entry 8 by wingTaryawing at Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Monday, January 31, 2022
Luin tämän loppuun kolme päivää sitten, silloin 26.1. en ehtinyt :) Vaikka olen novellien ystävä, Tóibínin kohdalla pidin kyllä enemmän noista hänen romaaneistaan. Paljon näissä novelleissa tuli esiin irlantilaisuutta, tapoja ym. Hurling taitaa olla mukana kaikessa, mitä Tóibín kirjoittaa, samoin gramofonikerho :D Enpä usko kenenkään suomalaisen kirjailijan mainitsevan jokaikisessä kirjassaan pesäpalloa tai vaikkapa avantouintia tai akankantoa :D

Aika lienee novelleissa toinen ja siten kasvatustavat ja puhetyylit toiset, mutta minusta Francesin kommentti Johnille sivulla 225 oli epäasiallinen enkä pysty kuvittelemaan, että minulle olisi lapsena tai teininä sanottu noin. Toisaalta katolilaisuuteen liittyvät valvojaiset ovat todella kaunis tapa Irlannissa, sitä täytyy ihailla.

Peseytymistavat ovat näin saunasuomalaiselle perin outoja ja kovin harvaan kylvetään, kerran kahdessa viikossa! Meillä täällä pohjoisessa kun on ollut satoja vuosia tapana rakentaa ensin sauna ja sitten vasta torppa. Ajolupa taas hankitaan tässä noin vain yllätyslahjaksi sukulaispojalle, no väärentämällä nimikirjoitus, mutta kuitenkin :O

Irlannin ja Suomen eroja tulikin bongatuksi paljon, toki osa niistä johtuu tapahtuma-ajasta. Ajovaloja ei tarvitse käyttää päivällä, turveämpäriä kuskataan ruokasaliin, pankkivekseleitä käytetään jne. Kiinnostaisi tietää, miten ikkunaluukut avataan sisältä päin. Käytetäänkö niitä siksi, että ikkunalasit ovat yksinkertaisia vai esimerkiksi myrskyn varalta?

Nykyisin Irlannissa ei ole yleistä asevelvollisuutta, mutta ilmeisesti aiemmin on ollut? Ja bongasinko oikein, että Pelin hengen Nancy on vasenkätinen? ;)

Niin ja Brayhin haluan ehdottomasti matkustaa joskus, jonain vuonna, kunhan koronapandemiasta päästään ja matkailu on turvallista. Pääministeri Marinin mukaan se hetki on nyt (taas kerran, johan hän syyskuussa 2021 julisti pandemian olevan ohi), mutta niin kauan kun yhden viikonlopun ajalta raportoidaan meillä 50 koronakuolemaa ja päivittäisiä tartuntoja on 10.000 kappaletta siitä huolimatta, että virallisiin testeihin eivät pääse kuin harvat ja valitut, eivät edes oireiset ja kotitestistä positiivisen tuloksen saaneet, minä kyllä jaksan odottaa, vaikka tylsää kieltämättä onkin.

Suomentajalle risuja siitä, ettei hän osaa taivuttaa englanninkielisiä erisnimiä. Ei se ole ollenkaan vaikeaa, pikaisella googlaamisella oppii, jos ei vielä osaa. Myös 'silmäisi' on melko erikoinen muotoilu, 'silmäili' tai 'silmäsi' olisi tässä oikein.

Osallistun kirjalla siis BC Helmet 2022 -lukuhaasteeseen (39: novellikokoelma) ja TBR-vuoren louhintahaasteeseen 2022.

Journal Entry 9 by wingTaryawing at Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Tuesday, February 1, 2022

Released 1 yr ago (2/2/2022 UTC) at Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tämä Tóibínin kirja on erään crossarin toivelistalla englanninkielisenä, mutta ehkäpä suomennoskin käy? Katsotaan! :)

Lukuiloa ja hyvää kevään odotusta!

Lue ja vapauta - BookCrossing.com


Osallistun tällä Vapautusten vuosi 2022/helmikuu -haasteeseen (kirjan kansikuvassa on sormus ja osallistuin kirjalla Helmet-haasteeseen).

Journal Entry 10 by wingkihaanwing at Laihia, Pohjanmaa / Österbotten Finland on Tuesday, February 8, 2022
Kiitos toivekirjasta, Tarya!

Journal Entry 11 by wingkihaanwing at Laihia, Pohjanmaa / Österbotten Finland on Thursday, November 24, 2022
Tykkäsin tästäkin Tóibínista. Tarinoissa oli yllättäviä käänteitä, osa jäi ikään kuin kesken, mielellään olisi kuullut "mitä sitten tapahtui?". Irlanti ylipäätään viehättää, sekin osaltaan varmaan vaikuttaa.

BC Helmet 2022 -haaste:
2. Kirjassa jää tai lumi on tärkeässä roolissa

Journal Entry 12 by wingkihaanwing at Wishlist Tag Game , A Bookcrossing member -- Controlled Releases on Monday, June 5, 2023

Released 4 mos ago (6/5/2023 UTC) at Wishlist Tag Game , A Bookcrossing member -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja löytyi toivelistalta, joten se matkaa nyt seuraavalle lukijalle. Hyviä lukuhetkiä!

Journal Entry 13 by halonhakkaaja at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Thursday, June 8, 2023
Kiitos toivelistakirjasta! Pidän enemmän romaaneista kuin novelleista, mutta Tóibínin kirjoista olen tykännyt kyllä niin kovasti, että tämäkin kiinnostaa kovasti.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.